sâmbătă, 30 octombrie 2010

Trecem la ora de iarnă!

Romania va trece, în noaptea de 30/31 octombrie, la ora Europei Orientale, ora 4.00 devenind ora 3.00, informează Hotnews.
Trecerea la ora Europei Orientale nu va modifica mersul trenurilor în vigoare, trenurile de călători urmând să plece din staţiile de formare după ora oficială de vară până la ora 4.00.
Schimbarea orei, care se efectuează de două ori pe an, este reglementată de o directivă europeană din 2001 care stabileşte drept dată a modificării ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie.
Această schimbare a orei a început să se aplice în mod progresiv în ţările europene în 1974, după prima criză a petrolului, cu scopul de a se economisi energie, consumându-se mai puţin pentru iluminat.
Comisia Europeană a decis să armonizeze data trecerii la ora de vară - pe care, la început, fiecare ţară o stabilea în martie sau aprilie - pentru a se evita probleme cu mijloacele de transport între ţările europene.
După schimbarea de duminică, trei state membre (Marea Britanie, Irlanda şi Portugalia) vor avea ora GMT.
Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Olanda îşi vor fixa ceasurile cu o oră diferenţă faţă de GMT.
Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania şi România vor avea două ore diferenţă faţă de GMT.

Niciun comentariu: