joi, 25 noiembrie 2010

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

In fiecare an, pe 25 noiembrie, este aniversată Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Deși Botoşaniul este unul din județele care se remarcă din acest punct de vedere, campaniile de combatere a violenței, fie lipsesc, fie nu sunt promovate.

România se numără printre cele 89 de state care marchează în fiecare an, pe 25 noiembrie, Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Este un bun prilej pentru a trage noi semnale de alarmă și de a reaminti că violența, indiferent de forma pe care o îmbracă, reprezintă încălcarea flagrantă a unuia din drepturile fundamentale ale omului. Este un fenomen des întâlnit, în toate mediiile sociale din întreaga lume și se manifestă în cele mai diverse forme: violență fizică, verbală, mutilare, viol etc.
În multe
țări au loc în această zi manifestări și proteste stradale care atrag atenția asupra nefirescului acestui gen de comportament. În multe țări există reglementări legale care pedepsesc violența în familie, sunt state în care este pedepsit
violul marital,
țări care condamnă hărțuirea sexuală sau traficul de persoane. România condamnă toate aceste fapte, multe din ele sunt prevăzute ca infracțiuni. Cu toate astea, violența asupra femeii rămâne o problemă de amploare națională. Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil anii trecuți, una din trei românce a fost victima violenței verbale sau fizice a partenerului de viață. În 2005 s-au înregistrat la nivel național 151 de decese din această cauză.
În jude
țul nostru, violența e la ea acasă în sute de familii. Tot timpul auzim despre femei maltratate și bătute. Cu toate acestea, autoritățile nu organizează nici măcar manifestări de amploare care să condamne abuzurile asupra femeilor.
La nivel mondial, cea mai amplă activitate organizată de Ziua interna
țională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor a avut loc în 1991 și a fost inițiată de Center for Global Leadership.

Niciun comentariu: