joi, 9 decembrie 2010

De vineri, ninge!

Schimbările vor cuprinde treptat toate regiunile si nu intarzie nici precipitatiile: la inceput ploi in vest, centru, si izolat in rest si catre seara lapovite si ninsori, asociate cu intensificari ale vantului, ce se vor extinde pana in dimineata urmatoare peste intreaga tara.
La munte cerul va fi mai mult noros. Ninge in Carpatii Occidentali, iar in restul zonelor montane precipitatiile sunt la inceput sub forma de ploaie si lapovita, dar se vor transforma in ninsoare pana seara. Local, mai ales in timpul zilei, cantitatile de apa vor fi mai insemnate. Vantul se intensifica treptat si ajunge sa sufle chiar cu putere. Temperatura aerului scade fata de intervalul anterior, mai ales in timpul noptii.
Vremea va fi calda pentru aceasta data in vestul, centrul si nord-vestul tarii. Insa cerul se innoreaza treptat anuntand schimbarea. In cursul zilei ploua in Banat, Crisana si Maramures si pe arii mai mici in Transilvania, dar catre seara si in noaptea urmatoare ploile devin ninsori. Maximele zilei sunt inca mari, trec de 10 grade si ajung chiar la 13 –14 grade in Cluj Napoca, Alba Iulia si Sibiu.
In sud este inca o zi frumoasa si calda, probabil ultima din acest an, cu maxime de 15-16 grade la Drobeta, Craiova, Giurgiu, Calarasi. Trecator e posibil sa ploua slab in timpul zilei, dar schimbarea de vreme se va produce la noapte, cand vantul se intensifica si ninge.
In Dobrogea este tot o zi calda, cu maxime de 14-15 grade. Pe ici pe colo pot fi cativa stropi de ploaie, dar ziua este in general frumoasa. Si aici tot la noapte ajung frigul si fulgii de zapada, la fel si vantul.
In Moldova cerul se innoreaza treptat in nord si centru, dar precipitatiile vin catre seara. Noaptea in toata regiunea va ninge si vantul se intensifica. Dar ziua va fi calda, cu maxime peste 10 grade, chiar 12-13 grade in sud.
Vineri precipitatiile se raresc. Mai sunt ninsori pe arii restranse in nordul si centrul tarii, iar in prima parte a zilei precipitatii mixte in sud-est, unde sunt si conditii de producere a poleiului. Vantul sufla cu intensificari in estul tarii si la munte. Temperaturile maxime nu mai trec de zero grade in nord si centru, in rest maximele sunt pozitive, dar modeste, cel mult 3-4 grade in Campia Romana si 5 pe litoral.
Sambata continua racirea vremii. Desi ziua debuteaza cu o dimineata predominant insorita in toata tara, dupa-amiaza si noaptea urmatoare in jumatatea de vest a tarii se aduna norii si ninge in Banat, Crisana si Maramures, razlet si in Transilvania si Oltenia. In celelalte regiuni va fulgui izolat. Vantul este mai intens in Dobrogea, in prima parte a zilei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre minus 7 grade in depresiuni si 2-3 grade in Lunca Dunarii.

Niciun comentariu: