luni, 31 ianuarie 2011

Educaţia...gata de grevă!

Sindicatul din Învătământul Preuniversitar (SIP), la care sunt afiliati si dascălii milenceni, amenintă din nou cu greva generală, demers motivat de unele prevederi ale Legii educatiei si nivelul finantării.
Se ia în calcul inclusiv declansarea grevei generale, protest care ar trebui să aibă loc în semestrul doi al acestui an scolar.
Ce se stie la momentul de fată este că primele proteste vor consta în pichetarea Guvernului si a Ministerului Educatiei.
„În următoarele două luni, SIP va consulta membrii de sindicat, pentru a decide, în functie de dorinta acestora, cu privire la declansarea grevei generale. Deocamdată nu se aplică legea nouă, primele ei efecte urmând a fi resimtite pe 9 februarie. Principalele nemultumiri sînt legate de trecerea clasei a IX-a de la ciclul liceal la cel gimnazial, ceea ce va presupune asigurarea unei infrastructuri si a resursei umane, care deocamdată nu este identificată; componenta consiliilor de administratie din scoli, în care majoritatea nu va mai fi reprezentată de către cadrele didactice ci vor fi părti egale - dascăli - autorităti locale - părinti; renuntarea la titularizare si înlocuirea acestui examen cu un altul, care nu mai asigură statutul de titular al învătămîntului; obligarea cadrelor didactice care au peste 25 de ani vechime si gradul didactic I să sustină cîte 18 ore săptămînal, desi până acum prestau doar 16, în baza legislatiei existente; nedecontarea navetei pentru cadrele didactice etc“, a declarat Ioan Puhăcel, lider al Sindicatului Invăţământ Preuniversitar Mileanca.
Primele măsuri care vor fi puse în practică prin implementarea noii legi vizează trecerea dascălilor cu experientă îndelungată la a asigura cîte 18 pe săptămână, cu două în plus. Decizia îi priveste doar pe profesori, pentru că învătătorii si educatoarele sunt încadrati pe post si nu au o normă didactică fixă, numărul de ore săptămânal variind de la an la an, în functie de nivelul de studiu.
Se pare că în Mileanca nu vor fi prea multi profesori care să ajungă să îsi piardă locul de muncă din lipsă de ore, întrucît cei mai multi detin 18 ore conform actualei legislatii si mai susţin una, două pe lângă, fiind plătiţi pentru fiecare în parte.
De pe 10 februarie însă, vor rămâne fără banii din cumul, pentru că surplusul le va întregi norma.

Niciun comentariu: