marți, 4 ianuarie 2011

A început eclipsa parţială de Soare


Pentru prima dată în ultimii 12 ani, astăzi are loc o eclipsă parţială de Soare vizibilă şi în România. Este un moment care nu trebuie ratat dacă ne gândim că următoarea eclipsă pe care românii o pot vedea se va înregistra abia 2027. Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice.

Fenomenul poate fi observat din mai multe ţări ale Europei. Vârful eclipsei va fi vizibil însă numai din nordul Suediei, când soarele va fi acoperit în proporţie de 85%. La noi, eclipsa a debutat în jurul orei 9 dimineaţa. Antena 3 transmite cele mai importante momente din mai multe locuri, din Bucureşti şi din ţară.Eclipsa a debutat în nordul Algeriei, unde penumbra Lunii a acoperit vestul Europei. Asta chiar la răsăritul Soarelui, dând naştere unui fenomen spectaculos.
Maximul eclipsei se va produce în nordul Suediei, la ora 8:50, GMT. Treptat, toată Europa şi apoi şi Orientul Mijlociu vor putea urmări fenomenul. Eclipsa se va termina odată cu apusul Soarelui în nord-vestul Chinei.
La noi în ţară, timp de aproximativ trei ore, Soarele va fi acoperit de Lună. Eclipsa poate fi vizibilă începând cu ora 9:05 în estul ţării. Milencenii pot observa eclipsa începând cu ora 9:08. Aceasta va avea faza maximă la ora 10:35, însă fenomenul va putea fi văzut din Capitală până la ora 12:08.

Niciun comentariu: