Primaria Mileanca anunta pe cei interesati ca, odata cu inceputul anului 2011, legislatia in domeniul asistentei sociale a suferit mai multe schimbari.
Printre actele normative modificate se numara Legea 416 privind venitul minim garantat, precum si Legea nr. 277/2010, in care au fost introduse elemente noi, legate de alocatia pentru sustinerea familiei.
Avand in vedere modificarile si completarile Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, beneficiarii de ajutor social au obligatia sa completeze noul formular de cerere si declaraţie pe propria raspundere pana la data de 28 februarie 2011. Cererea trebuie insotita de adeverinte eliberate de Administratia Financiara a Primariei si de Administratia Finantelor Publice a orasului Darabani.
Neindeplinirea acestei obligatii atrage suspendarea dreptului la ajutor social, incepand cu luna martie 2011.
Directia de Asistenta Sociala nu va mai efectua plata pentru aceste prestatii, aceasta fiind preluata de Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale.
In ceea ce priveste actul normativ care se refera la alocatia pentru sustinerea familiei, respectiv Legea nr. 277/2010, familiile beneficiare vor depune cererea si declaratia pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile nete ( cerere tip ) realizate de membrii acesteia, precum si alte documente la Serviciul pentru Protectia si Promovarea Drepturilor Copilului, din cadrul Directiei de Asistenta Sociala.
Familiile ale caror venituri nete medii lunare pe membru de familie sunt pana in 370 lei pot beneficia de alocatie pentru sustinerea familiei. Dreptul de alocatie pentru sustinerea familie se acorda incepand cu luna inregistrarii / depunerii cererii.
In cazul in care intervin modificari cu privire la componenta familiei si/ sau a veniturilor realizate de membrii acesteia, titularul alocatiei are obligatia ca in termen de 10 zile sa comunice in scris Serviciul pentru Protectia si Promovarea Drepturilor Copilului modificarile intervenite.
Luna trecută, 3 de familii din Mileanca au pierdut dreptul de a mai încasa venitul minim garantat, fiind scoase din plată după ce nu au mai efectuat orele de muncă în folosul comunităţii, la prestarea cărora sunt obligate prin lege.
Numărul total al dosarelor aflate în plată la legea 416 era luna trecută de 47, dar acesta a scăzut la 44, după ce membrii acestora nu s-au mai prezentat la muncă. Conform Primăriei, pentru ca o familie să beneficieze de venitul minim garantat, unul din membrii acesteia trebuie să presteze între 35 şi 94 de ore de muncă în folosul comunităţii, în decursul unei luni.
Chiar dacă munca la care sunt puse acestea nu este grea – curăţarea spaţiilor verzi, măturarea trotuarelor sau îndepărtarea zăpezii şi gheţii, în timpul iernii, în fiecare lună există persoane care nu se prezintă la muncă.
Potrivit legii, venitul minim garantat este de la 125 lei pentru o persoană singură, până la 462 lei pentru familiile formate din cinci persoane, plus câte 31 de lei pentru fiecare altă persoană care face parte din familie, dacă este o familie mai mare de cinci persoane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu