joi, 10 februarie 2011

Motorină subvenţionată

Pentru a beneficia de motorină subvenţionată şi a intra în posesia banilor, agricultorii au de parcurs două etape distincte.
În primă etapă, fermierii care vor aibă parte de acciză redusă la motorina utilizată în agricultură, trebuie să depună o cerere de acord prealabil la APIA Botoşani pentru finanţarea prin rambursare.
După obţinerea acordului prealabil, beneficiarii de motorină subvenţionată trebuie să depună, tot la APIA Botoşani, cererea pentru determinarea trimestrială a cantităţii de motorină pentru care se aplică ajutorul de la stat sub formă de rambursare.
Respectiva cerere se depune pînă la finele lunii următoare trimestrului pentru care se solicită rambursarea şi este însoţită de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină utilizate în perioada respectivă.
Practic, trimestrial, fermierul trebuie să se prezinte la APIA Botoşani, odată pentru cererea de acord prealabil şi a doua oară pentru solicitarea efectivă a subvenţiei. Aşa a procedat pe tot parcusul lui 2010, aşa va face şi în acest an.
Primul pas pentru motorina subvenţionată pe care o vor folosi în agricultură, în trimestrul I din acest an, a fost făcut în decembrie 2010.
Atunci fermierii au depus la APIA Botoşani cererile de acord prealabil pentru motorina care va solicitată în primul trimestru din acest an.
Pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanice din agricultură, pentru 2010, guvernul a stabilit o acciză redusă de 21 euro/100 litri.
Diferenţa dintre acciza standard şi cea redusă se acordă agricultorilor ca ajutor de stat sub formă de rambursare.
Că încă nu au primit toţi banii pentru motorina utilizată anul trecut, aşteptarea e legal dictată. Că aşa vin ei, cu decalare de un trimestru.
S-a încheiat perioada de depunere a facturilor pentru decontarea motorinei aferente trimestrului IV 2010.
Acum se lucrează la verificarea dosarelor şi la întocmirea situaţiilor centralizatoare privind cantităţile de motorină pentru care se cere ajutorul de stat sub formă de rambursare.
Pentru trimestrul IV 2010, fermierii milenceni au depus 26 de cereri, prin care au solictat o cantitate totală de 40.608 litri de motorină subvenţionată, din care 16.662 l sînt pentru sectorul zootehnic şi 3.946 pentru sectorul vegetal.
Valoric vorbind, solicitările totale sînt de 82.486 lei, din care 39.981 lei sînt pentru zootehnie şi 41.504 în cultura plantelor.
Solicitările cele mai mari au fost în trimestrul III, fiind făcute pentru suma totală de 722.490 lei, ponderea deţinîndu-o detaşat tot sectorul vegetal.

Niciun comentariu: