luni, 7 februarie 2011

Sindicalistii din invatamant cer salarii...corecte!

Sindicatele SIP şi SLIP vor începe să depună în această săptămână la Parchet plângeri penale împotriva unor secretari de stat din ministerele Finanţelor, al Muncii şi cel al Educaţiei pentru „instigare a personalului din teritoriu la neaplicarea legii”.
Liderii celor două sindicate au reclamat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că „s-a ajuns la o stare conflictuală privind plata salariilor în învăţământ” întrucât de la Ministerul Educaţiei s-a trimis „o notă care din punctul nostru de vedere nu are nici o valoare, pentru că este doar o adresă care recomandă ca reîncadrarea privind salariile pe 2011 să se aplice după reglementări legislative, fie abrogate , fie declarate neconstituţionale”.
Totul a pornit săptămâna trecută când, începând de joi, trezoreriile din judeţ au blocat toţi banii pentru salarii, deşi în zilele anterioare la o parte din şcoli aceştia au fost daţi. În această situaţie se află aproximativ 5.000 cadre didactice din judeţ.
Reamintim că, potrivit unei ultime note de la MECTS, inspectoratul şcolar „are obgaţia de a aviza şi valida statele de personal şi de plată ale unităţilor de învăţământ”, iar salariile cadrelor didactice se vor plăti la un nivel mai mic, conform vechii ordonanţe de urgenţă şi nu conform Legii 221/2008, mărite cu 15%, la nivelul lunii octombrie 2010.
Potrivit liderilor de sindicat cele două instituţii ale statului „sunt puse într-o situaţie hilară.”
IŞJ Botoşani uită să trimită adrese, şi se merge prin telefon când cere blocarea aplicării hotărârilor judecătoreşti. Le cere prin telefon directorului şi primarului să nu semn eze statele de plată şi nu le trimit o adresă oficială care să stea la baza acestei solicitări”
„Nu cerem diferenţe salariale, ci o încadrare corectă a salariilor. Facem un apel către IŞJ să se autosesizeze şi să verifice hotărârile judecătoreşti şi să anuleze deciziile anterioare de încadrare aşa cum scrie acolo. Dacă se face după vechile decizii se face ilegal”, susţine liderul sindicaliştilor milenceni prof.Ioan Puhăcel.

Nr. 32 din 05.02.2011


C ă t r e ,
CAMERA DEPUTAŢILOR-COMISIA PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT

Vă facem cunoscut prin prezenta că ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, ca urmare a încălcării de către MECTS a legislaţiei în vigoare.
Prin adresa nr 896/80 din 03.02.2011 (o anexăm în copie), MECTS a transmis inspectoratelor şcolare judeţene/ I.S.M.B precizări referitoare la validarea fluxurilor financiare privind avizarea statelor de personal de către I.S.J/I.S.M.B la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.
Din această adresă rezultă faptul că, pe baza statelor de personal avizate, inspectoratele şcolare vor valida lunar statele de salarii, în vederea efectuării plăţilor cheltuielilor cu salarii.
Statele de plată, validate de către inspectoratul şcolar, împreună cu celelalte documente de plată, vor fi înaintate la direcţiile teritoriale ale Trezoreriei Statului, în vederea efectuării plăţilor.
Responsabilitatea întocmirii şi aprobării statelor de personal şi de plată, în condiţiile legii, revine ordonatorilor de credite din unităţile de învăţământ/ conexe, iar verificarea şi avizarea/validarea acestora, întră în responsabilitatea inspectoratelor şcolare.
În opinia noastră, considerăm că este un abuz şi se încalcă legislaţia în vigoare cu bună ştiinţă, de aceea, directorii de şcoli din municipiul şi judeţul Botoşani sunt bulversaţi, stresaţi şi revoltaţi, ca de altfel şi toţi lucrătorii din învăţământul botoşănean.
I.S.J. Botoşani a convocat o şedinţă cu managerii unităţilor de învăţământ şi i-a atenţionat cu privire la întocmirea statelor de plată pentru luna ianuarie 2011 şi pentru lunile care vor urma, spunându-le că trebuie să se încadreze în bugetul alocat cheltuielilor de pesonal, ignorând drepturile salariale câştigate în instanţă şi care se referă la Legea 221/2008, în urma cărora au fost modificate deciziile de reîncadrare ale personalului didactic şi didactic auxiliar de la 01.01.2010, conform Legii 330/2009.
Sindicatul nostru a fost nevoit să acţioneze în instanţă angajatorii instituţiilor şcolare care nu au modificat aceste decizii, procesele s-au câştigat în favoarea salariaţilor, existând deja Hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii, certificate constatatoare că unele procese s-au terminat favorabil, urmând să primim comunicările oficiale când se vor redacta, alte procese, puţine de-altfel, care mai sunt pe rol.
În aceste condiţii, modificându-se deciziile de reîncadrare conform Legii 330/2009, angajatorii nu pot să revină la vechea salarizare doar pentru a se încadra în bugetul alocat, întrucât salariaţii se revoltă şi vor să destabilizeze procesul instructiv educativ, ameninţând cu ample manifestări de protest, care ar putea degenera, situaţie pe care noi, sindicatele, nu am mai putea-o gestiona.
Conducerea sindicatului nostru, împreună cu conducerea de la L.S.I Botoşani, am avut o discuţie cu conducerea I.S.J Botoşani, dar fără nici un rezultat pe această linie, drept pentru care ambele sindicate am făcut un protest comun şi l-am înaintat către I.S.J Botoşani şi către M.E.C.T.S (le anexăm în copie).
Faţă de cele prezentate, vă rugăm să analizaţi şi să ne sprijiniţi în regim de urgenţă, în vederea detensionării situaţiei ivite cu salarizarea, lucrătorii şcolilor botoşănene refuzând salarii micşorate după ce le-au fost modificate decizile de reîncadrare conform Legii 330/2009, iar directorii de şcoli refuză avizarea statelor de personal şi de plată de către I.S.J, considerând o gravă încălcare a prevederilor Legii 53/2003- Codul Muncii, art. 77.
Reîncadrarea personalului începând cu data de 01.01.2011, potrivit art. 33 din Legea 284/2010 şi art.4 (paragraf 3) din Legea 285/2010 şi a ordinului comun a M.M.F.S şi M.F.P nr.42/77/2011, trebuie făcută de angajatori luând în considerare salariul aflat în plată în luna octombrie 2010, adică cel rezultat în urma reîncadrării dispuse de hotărârile judecătoreşti pe care le-am amintit mai sus.
Considerăm că activitatea de avizare a statelor de personal şi a statelor de plată, acţiuni care se desfăşoară în aceste zile la nivelul I.S.J Botoşani, este situată în afara legii.
Vă rugăm să ne ajutaţi în aceste, momente deosebit de grele, să luaţi legătura cu factorii responsabili care au dispus aceste măsuri ilegale şi care conduc oamenii la revolte şi la disperare.
Avem încredere că veţi întreprinde toate demersurile şi veţi uza de toate procedurile, în vederea intrării în legalitate şi normalitate.
Ne punem speranţele în sprijinul dumneavoastră competent şi vă mulţumim pentru ajutorul pe care ni-l acordaţi ori de câte ori vi-l solicităm.


PREŞEDINTE, SECRETAR GENERAL,
Maria Ţiprigan Mihai Marcel Mocanu

Niciun comentariu: