miercuri, 23 martie 2011

Vremea în weekend ...și peste trei luni!

Primăvara pare joi ceva mai hotărâtă la noi în ţară.
După o noapte destul de rece, ziua de azi ne aduce cer senin şi multe ore însorite care ne vor bucura cu maxime de până la 11grade.
Vineri seară sunt şanse ca norii să se mai înmulţească şi să acopere treptat cerul în nordul şi nord-vestul ţării dar numai după lăsarea nopţii sunt şanse de ploaie, iar vântul nu rămâne decât la munte ceva mai intens.
Weekendul începe tot cu vreme caldă în cea mai mare parte a ţării, dar în nordul extrem al Moldovei mercurul nu va mai trece de 10-11 grade.
Norii se vor aduna în vest, centru şi nord, unde ploile se pornesc pe arii extinse, ba chiar la munte peste noapte revin ninsorile, e drept, slabe, în Carpaţii Orientali şi, posibil, nordul Moldovei. (DorohoiNews.ro)
In luna aprilie, regimul termic al aerului se va situa in limite apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a tarii, exceptand nord-vestul, sud-vestul si local sudul teritoriului, unde valorile termice pot fi sub normele climatologice. Cantitatile de precipitatii vor inregistra valori apropiate de normele climatologice lunare in sudul, sud-estul si vestul tarii, iar in restul teritoriului, precipitatiile se pot situa peste mediile multianuale.
Valorile medii lunare ale aerului se situeaza in general intre 10 - 12 grade Celsius în zonele sudice si vestice ale tarii, intre 8...10 grade Celsius in centrul si nordul Moldovei.
In luna mai, temperaturile medii lunare vor inregistra valori apropiate de normele climatologice lunare in majoritatea zonelor tarii, iar in sudul si nord-vestul teritoriului, valorile termice se pot situa sub mediile multianuale. Cantitatile de precipitatii lunare vor fi apropiate de valorile normale in cea mai mare parte a tarii, iar local in centrul si sud-vestul teritoriului, cantitatile de precipitatii pot fi peste mediile multianuale lunare.
Pentru luna mai, valorile termice medii lunare sunt cuprinse intre 16...18 grade Celsius in cea mai mare parte a Olteniei si Munteniei, sud-estul Moldovei.
In luna iunie, temperaturile medii vor fi cuprinse in limite apropiate de normele climatologice in estul si sud-estul tarii, sub mediile multianuale in sud-vestul, centrul si nord-vestul teritoriului si peste valorile normale, local in vestul tarii. Cantitatile lunare de precipitatii vor inregistra valori apropiate de normele climatologice in cea mai mare parte a teritoriului, exceptand sud-estul si local in sudul tarii, unde acestea se pot situa sub mediile multianuale.
Temperaturile medii lunare ale aerului în iunie sunt cuprinse in general intre 20...22 grade Celsius in Campia Romana si Dobrogea, intre 18...20 grade Celsius in cea mai mare parte a Moldovei.
Prognoza meteorologica sezoniera se elaboreaza cu anticipatie de 1-3 luni avand un caracter orientativ si grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimari sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) si mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Administratia Nationala de Meteorologie precizeaza ca aceste informatii nu exclud posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperaturi sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Niciun comentariu: