vineri, 29 aprilie 2011

Consultanță gratuită

Cultivatorii de teren agricol ori crescătorii de animale care doresc să acceseze bani europeni prin măsura 141, cea prin care micii fermieri primesc un sprijin financiar de 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani de zile, au parte, începând din acest an, de o importantă facilitate, urmând a primi consultanţă gratuită în vederea întocmirii proiectelor.
Acest lucru este posibil după ce Ministerul Agriculturii a pus bazele încheierii a şapte contracte de servicii finanţate prin măsura 143 „Furnizarea de servicii de consiliere şi consultanţă pentru agricultori”, fermierii urmând a primi sprijin gratuit pentru întocmirea planurilor de afaceri şi a dosarelor de aplicaţie. Există firme declarate câştigătoare pentru fiecare regiune a ţării, acestea având obligaţia de a avea câte un reprezentant la nivel local.
În total, în urma încheierii acestor contracte, 50.000 de fermieri din ţară vor primi consultanţă gratuită.
Această facilitate va fi valabilă începând cu sesiunea următoare a măsurii 141, cea din luna iunie a acestui an.
La nivel de judeţ, de implementarea acestui program se ocupă nou înfiinţatul Compartiment de Dezvoltare Rurală Judeţean Botoșani, unde vor fi centralizate toate proiectele pentru măsura 141, compartiment care funcţionează în clădirea Direcţiei Agricole.
De cei 1.500 de euro pe an beneficiază, în urma proiectelor depuse în 2009 şi 2010,doar 5 milenceni,iar măsura 141 fiind cea mai la îndemână modalitate de obţinere a unui sprijin financiar de la UE.
Pentru a avea proiecte eligibile pentru măsura 141, beneficiarii trebuie să aibă o fermă care are între două şi opt unităţi de dimensiune economică (UDE).
De exemplu, pentru o vacă cu lapte se acordă 0,26 UDE-uri, pentru cultivarea unui hectar de cartofi 1,74 UDE-uri, în timp ce pentru un porc se acordă 0,26 UDE-uri.

Niciun comentariu: