Agenţii economici care doresc să angajaze zilieri, acum, în plin sezon agricol, în contrucţii sau în alte domenii de activitate, nu pot decât să-i folosească ilegal la muncă.
Şi asta pentru că registrele pe care trebuie să le aibă angajatorii în momentul în care folosesc zilieri la muncă nu sunt de găsit la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani.
Practic, pentru a nu fi în ilegalitate, fermierii trebuie să aştepte ca Imprimeria Naţională să predea registrele, atunci când vor fi tipărite, Inspecţiei Muncii, aceasta din urmă să le distribuie Inspectoratului de Muncă Botoșani, ca apoi să fie vândute de instituţie agenţilor economici
La începutul acestei săptămâni au fost publicate normele metodologice ale Legii 52/2011, care prevăd clar că persoanele juridice care utilizează forţa de muncă ocazională trebuie să achiziţioneze de la ITM Botoșani registre de evidenţă ale zilierilor.
Cum registre nu sunt, agricultorii dar şi ceilalţi agenţi economici care folosesc la muncă zilieri sunt obligaţi să îşi desfăşoare activitatea pe lângă lege. Inspectorii de muncă îi sfătuiesc pe fermieri ca, prima dată, să citească normele metodologice ale Legii zilierilor, să le cunoscă şi de abia apoi să ceară şi registre.
În momentul în care vor apărea, registrele trebuie folosite zilnic de angajatori, ei fiind obligaţi să înregistreze toţi zilierii pe care i-au luat la muncă, în ordine cronologică.
De asemenea, agenţii economici trebuie să înainteze lunar la ITM Botoșani, până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, o copie a registrului care să conţină înregistrările din luna precedentă, certificată "conform cu originalul".
Totodată, registrele se vor păstra la sediul organizatorului de lucrări, iar nedepunerea copiei la Inspectoratul de Muncă este sancţionată cu 6.000 de lei.
Normele metodologice mai prevăd că zilierii datorează impozit pentru venitul realizat din activitatea desfăşurată. Impozitul se calculează de fiecare din beneficiarii de lucrări prin aplicarea cotei de 16 la sută asupra remuneraţiei brute zilnice.
Agenţii economici trebuie să efectueze calculul şi reţinerea impozitului la data fiecărei plăţi a remuneraţiei brute zilnice.
Virarea la bugetul de stat a impozitului calculat şi reţinut se realizează până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu