După săvârşirea Sfintei Liturghii, slujba s-a mutat în curtea mănăstirii, unde au fost amplasate pentru sfinţire cele 17 clopote, crucile care vor fi aşezate pe vechea biserică a acestei aşezări monahale şi o copie a unei icoane a Maicii Domnului, făcătoare de minuni, adusă fiind de la o mănăstire din Ucraina şi donată de către o familie de credincioşi.
Slujba de sfinţire a fost susţinută de arhim. Ioan Harpa, exarh al zonei Botoşani, alături de un sobor de preoţi. Apoi clopotele, acordate într-un anumit registru, au răsunat peste coline, fiind auzite de la mare depărtare.
Protos. Teodosie Pleşca a spus mulţimii de credincioşi că aceste clopote au fost realizate prin contribuţia financiară a mai multor enoriaşi , unii dintre ei fiind trecuţi de altfel în bronzul clopotelor, pentru eternitate. Cele 5 clopote mari şi 12 clopote mici vor funcţiona în final într-un acordaj realizat prin sistem electronic. “Putem spune că mănăstirea noastră are acum cel mai mare clopot din judeţul Botoşani, e vorba de un clopot de peste 3000 kg. Clopotele, cu greutăţi cuprinse între 25 şi 3.000 de kilograme, au fost realizate la turnătoria BLOTOR din Satu Lung de lângă Baia Mare. Ele vor fi aşezate în noua clopotniţă a mănăstirii care are 40 de metri înălţime", a declarat protos. Teodosie Pleşca.
Construcţia la noua biserică a Mănăstirii Zosin a început în anul 2007 şi s-a finalizat în anul 2008, în prezent desfăşurându-se lucrări la pictura în tehnica frescă. Lucrări sunt efectuate şi la corpul de chilii din incinta mănăstirii- care devine astfel un reper important în judeţul Botoşani, pentru pelerinajul crendicioşilor.
Un comentariu:
Foarte frumos
Trimiteți un comentariu