miercuri, 15 iunie 2011

Despre eclipsă!



Milencenii au parte, noaptea aceasta, de un fenomen astronomic spectaculos: o eclipsă totală de lună, vizibilă de pe teritoriul ţării noastre cu ochiul liber, care a durat peste cinci ore. Această eclipsă a avut cea mai lungă durată dintre toate cele produse în ultimii 11 ani.
Specialiștii spun că că a fost una extrem de spectaculoasă pentru publicul larg, însă pentru oamenii de știință nu a avut prea multe secrete.
În timpul eclipsei totale, Soarele, Pământul și Luna au fost perfect aliniate.
A început la ora 20.24 (ora României), când Luna a intrat în penumbră, care a durat o oră și 40 de minute. Apoi a intra în eclipsă totală, când a fost acoperită complet de umbra Pământului. Maxima s-a înregistrat la ora 23.12, când Luna a căpătat o culoare portocaliu-cărămizie.
Totalitatea s-a încheiat la ora 00.03. Tenta roşiatică s-a datorat, unor raze de soare care au reuşit să pătrundă prin atmosfera terestră. Cum atmosfera filtrează lumina albastră, numai nuanţele de portocaliu şi roşu au atins suprafaţa lunii.
În decursul ultimului secol, au fost doar trei eclipse mari de lună, dintre care cea mai lungă datează din 16 iulie 2000, cu o durată de 107 minute.
Aceasta a fost prima din cele două eclipse aşteptate în 2011.

Niciun comentariu: