Agricultura din comună începe să dea ceva semne de revenire, să semene cu cea care se practică în ţările dezvoltate ale UE.
Deocamdată însă doar la o scară mică, reprezentată de câteva zeci de arendaşi.
În ultimii doi-trei ani numărul acestora a sporit, iar arendaşii şi-au extins semnificativ suprafeţele lucrate, demonstrând că o agricultură mecanizată, pe suprafeţe mari, gândită de specialişti, este profitabilă, în ciuda dificultăţilor generale din acest domeniu.
Conform evidenţelor Registrelor Agricole Mileanca, în comună există 5 de mari forme asociative cu profil vegetal. Aici sunt incluşi marii arendaşi, mulţi apropiindu-se de cinci sute de hectare de teren lucrate, iar alţii chiar depăşind acest prag. După cum ne-a declarat dl. ing.Ioan Hăidăuțu, în afara acestora mai există arendaşi ce lucrează de la 30 de hectare până la o sută. Pe acest sector, în ultima perioadă s-a înregistrat o creştere deosebită, putându-se vorbi de mai bine de 20 de arendaşi de acest gen. Sunt cultivatori de teren care şi-au cumpărat un utilaj şi au început să lucreze terenurile vecinilor de tarla, extinzându-se apoi încet, dar sigur. Dintre aceştia mulţi au şanse să devină mari arendaşi, în următoarea perioadă.
În zona Codreni se găsesc şi doi tineri agronomi francezi, care au venit în zonă în mai 2011. S-au extins mult de la o zi la alta, ajungând, acum, la 85 de hectare lucrate.
Francois și Yolande Lurde, ambii în vârstă de 29 de ani, cultivă cu precădere sfeclă de zahăr, rapiţă, grâu, soia şi porumb, culturi cu rată bună de profit, susţin cei doi tineri francezi.
Şi ei au arendat în majoritate teren lăsat pârloagă de localnici, francezii spunând că avem pământ bun, dar care s-a degradat deoarece nu a fost lucrat. Apoi, au mai povestit ei, din cauză că a fost lucrat separat, pe suprafeţe mici, pământul este denivelat. Aceste probleme se remediază însă în doi-trei ani, astfel că şi la aceştia plusurile sunt mai multe decât minusurile, astfel că sunt în plină extindere cu arendarea terenurilor.
Pentru arendaşii cu suprafeţe mai mici lucrurile nu sunt chiar atât de roz. Cu putere financiară redusă şi utilaje puţine, aceştia nu sunt încă foarte mulţumiţi de profit.
Anul trecut a fost însă unul destul de bun pentru majoritatea dintre ei.
Un exemplu în acest sens este Cuță Aboaice, care lucrează în jur de o sută de hectare de teren în Mileanca. El este specializat pe cultura soiei, iar anul trecut a fost unul bun pentru el. A obţinut 2,5 de tone la hectar, iar preţul la soia a fost unul bun, cel puţin comparativ cu anii precedenţi.
Şi în cazul lor, deşi au cultivat 85 de hectare de teren, au doar doi angajaţi, agricultura fiind mecanizată în proporţie de 99%. Excepţie fac doar perioadele de recoltare, când vor apela la câţiva angajaţi sezonieri.
Pentru a avea succes în agricultură şi a nu a mai fi în situaţia de a investi mai mult decât câştigă, ţăranii sunt sfătuiţi să se asocieze şi să lucreze, pe cât posibil, suprafeţe cât mai compacte. Cei care nu vor sau nu pot face acest lucru au soluţia de a da terenul în arendă.
Arenda oferită în momentul de faţă este, în medie, de 600 de kilograme de grâu la hectar sau echivalentul în bani al acestei cantităţi, la preţul pieţei în momentul recoltării.
Asta în condiţiile în care, conform legii, arendaşul încasează subvenţia de la APIA, iar impozitul este achitat de proprietar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu