duminică, 31 iulie 2011

Postul Adormirii Maicii Domnului



Creştinii ortodocşi vor lăsa astăzi, 31 iulie 2011, sec pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Postul Sântămăriei Mari sau postul lui August, cum mai este numit de popor, se ţine în cinstea Născătoarei de Dumnezeu care înainte de Adormire a petrecut în rugăciune şi ajunare. Postul durează două săptămâni. Biserica recomandă credincioşilor înfrânarea şi îndeamnă la rugăciune şi fapte bune.
In 1 august incepe Postul Adormirii Maicii Domnului. Acesta tine doua saptamani si este menit sa aminteasca de virtutile Fecioarei Maria, precum si de postul cu care ea insasi s-a pregatit pentru trecerea la cele vesnice. Postul Sfintei Marii este mai usor decat cel al Pastilor, dar mai aspru decit al Nasterii Domnului si al Sfintilor Apostoli.
Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi de peste an. Dupa Sfantul Simeon al Tesalonicului, “acest post este necesar pentru a cinsti si mai mult cele doua mari praznice care cad in aceasta perioada, adica Schimbarea la fata si Adormirea Maicii Domnului, caci primul dintre acestea ne este pricinuitor de lumina, iar al doilea, motiv de milostivire pentru noi”.
Se lasa sec in seara zilei de 31 iulie.
Conform randuielii bisericesti, postul se prelungeste si in ziua sarbatorii, daca aceasta cade miercurea sau vinerea, facandu-se dezlegare la peste, untdelemn si vin.
Invatatura pentru posturi prescrie ajunare lunea, miercurea si vinerea, pana dupa-amiaza, cand se consuma mancare uscata, iar martea si joia se consuma legume fierte, fara untdelemn.
Sambata si duminica este dezlegare la untdelemn si vin.
In 6 august (sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului), in orice zi ar cadea, se face dezlegare la untdelemn, peste si vin.
La catolici, postul Sfintei Marii se reduce la o singura zi: ziua ajunului sarbatorii (14 august).
In timpul acestui post, in biserici se citeste zilnic Paraclisul Maicii Domnului

Niciun comentariu: