Termenul-limită impus de Guvern pentru asigurarea obligatorie (sau facultativă, dar care include şi asigurarea obligatorie) a locuinţelor se împlineşte pe 15 iulie. După această dată, cel puţin teoretic, tot milenceanul, ca tot românul care nu şi-a încheiat poliţa, poate fi amendat cu până la 500 de lei.
Teoretic doar, pentru că, pe această temă, autorităţile centrale şi locale par a o fi lăsat mai uşor cu ameninţările privind sancţiunile la adresa celor ce nu s-au asigurat împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi a incendiilor.
Aşadar, sunt şanse mari să nu umble nici Poliţia Locală, nici nimeni altcineva, după jumătatea acestei luni, cu barda pe la porțile locuitorilor pentru a verifica cine şi-a încheiat şi cine nu poliţa de asigurare. Mai devreme sau mai târziu însă, se pare că aceasta va trebui totuşi încheiată, altfel că cei 10 sau 20 de euro, contravaloarea anuală a poliţelor de asigurare, ar putea fi încasaţi până la urmă direct la ghişeul primăriei, într-un moment în care contribuabilii trebuie să plătească impozite şi taxe.
Dacă dai 10 sau 20 de euro şi te ia apa, poţi pretinde 10.000 sau 20.000 de euro despăgubiri
Neîncheierea unei asigurări obligatorii din partea cetăţenilor degrevează statul de plata despăgubirilor în cazul în care locuinţa omului a fost afectată de cutremur, alunecări de teren sau inundaţii. Luat de ape, de exemplu, niciun proprietar nu se va mai putea plânge la primăria localităţii pentru a i se oferi bani sau materiale de construcţie pentru a-şi reface casa.
Cu două săptămâni înainte de termenul-limită, nici 2% dintre milenceni nu cumpăraseră poliţa obligatorie
Mânaţi din spate de termene-limită, milencenii nu s-au înghesuit totuşi deloc să-şi cumpere asigurări obligatorii.
La începutul acestui an, abia 50 dintre ei, în întreaga comună, deţineau o poliţă de 10 sau 20 de euro, în condiţiile în care primul termen-limită anunţat a fost ianuarie 2011.
Prea mare agitaţie n-a fost nici în lunile următoare în rândul locuitorilor din comună, în ciuda apelurilor lansate de autorităţi.
La 1 iulie 2011, numărul celor care făcuseră asigurarea obligatorie trecuse de 250 dintr-un total de aproape 1670 de locuinţe.
Altfel spus, nici 2% din totalul proprietarilor!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu