miercuri, 24 august 2011

Analize... la dispensar!

Managerul Casei de Asigurări de Sănătate si-ar dori ca și milencenii să-si poată face un minimum de investigatii medicale chiar în cabinetul medicului de familie.
Li se propune medicilor de familie din judet să-si cumpere în viitor niste mici analizoare, cu ajutorul cărora să poată face un minimum de analize medicale ce ar putea diagnostica anumite afectiuni grave. Dacă ar fi posibil acest lucru, atunci spitalele nu ar mai fi pline de pacienti care să dorească internarea doar pentru analize, iar laboratoarele private aflate în contract cu noi nu ar cheltui sume atît de mari.
Aceste analizoare nici măcar nu sunt foarte scumpe si poate si medicii ar fi dispusi să facă un efort, pentru binele lor, dar si al pacientilor. S-ar dori ca în dispensare să existe si aparate pentru ecografii, dar si mici aparate radiologice si atunci ar putea fi rezolvate o parte din problemele sistemului nostru sanitar, a declarat presedintele CJAS Botoșani.
Medicii de familie sînt perfect de acord cu Casa, dar se întreabă cine plăteste aceste investitii, pentru că ei nu-si permit.
„Analizoarele ar fi minunate si extrem de utile si medicilor, dar si bolnavilor. Problema este cine le plăteste. Dacă statul vrea să-si rezolve problemele pe banii nostri, se înseală amarnic, pentru că si asa sîntem tot mai prost plătiti, iar ceea ce primim de-abia ne ajunge să supravietuim darmite să mai facem si investitii“, a declarat Petre Lungu, medic de familie.
Atât doctorii cât si sefii sănătătii sustin că multe dintre probleme sistemului nostru sanitar ar fi rezolvate dacă medicina primară ar functiona asa cum se întîmplă în Occident.
Adică, acolo, un cabinet de medicină primară nu doar consultă un pacient si îi dă o retetă, ci poate face si un set minim de analize de laborator, radiografii banale, dar si ecografii sau electrocardiograme. Dispensarele au tot ce le trebuie astfel încât pacientul beneficiază de aceastea într-un singur loc si gratuit, ajungând la spital doar cei la care afectiunea este mai complicată si necesită un consult de specialitate.
Din păcate, la noi nu se întîmpă asa ceva, dispensarele având cu chiu cu vai stetoscoape si seringi în unele locuri, iar cele care sunt dotate cu aparatură mai sofisticată sunt foarte rare, iar investitiile au fost făcute din veniturile proprii.

Niciun comentariu: