miercuri, 3 august 2011

Bolile milencenilor...din ce în mai scumpe!

Milencenii au fost bolnavi în prima jumătate a acestui an de 23 de mii de lei vechi, sumă mare totusi, dar în scădere accentuată fată de anul precedent.
Potrivit raportului de activitate al Casei de Asigurări de Sănătate, în perioada 1 ianuarie-30 iunie au fost decontate mii de concedii medicale în valoare totală de 23 de miliarde de lei vechi, din care 22,5 au ajuns la agentii economici la care lucrau persoanele respective, iar restul a fost decontat persoanelor fizice autorizate plătitoare de asigurări de sănătate.
Comparativ cu prima jumătate a anului trecut, cînd s-au decontat concedii medicale în valoare de aproape 40 de miliarde de lei vechi, este cert că anul acesta angajatii s-au temut să se îmbolnăvească în număr prea mare sau să stea acasă prea multe zile de teamă să nu-si piardă locurile de muncă.
În 2010 statul a decontat în total mai bine de 35.000 de concedii care au însumat aproximativ 80 de miliarde de lei vechi.
În urmă cu un an, la începutul lunii aprilie, a intrat în vigoare o lege prin care se dorea reducerea numărului de concedii, dar si descurajarea bolnavilor închipuiti care alegeau astfel să stea acasă sau să-si facă vacante plătite de stat.
Imediat după aparitia actului normativ, casele de asigurări din toată tara au demarat controale peste controale atât la medicii de familie cât si pe la casele pacientilor.
În Botoșani, cîtiva medici au fost sanctionati cu cîte 50 de milioane de lei amendă deoarece au completat aiurea niste formulare si au existat unele suspiciuni si la pacienti, dar acestea s-au dovedit a fi nefondate.
Cert este că din cauza acestor amenzi mari si a isteriei controalelor, numărul concediilor medicale s-a redus semnificativ, bolnavii temându-se să mai stea acasă chiar dacă uneori starea lor de sănătate o impunea.
În 2011, astfel de controale din partea Casei au devenit o raritate, dar frica le-a intrat în oase tuturor, motiv pentru care doctorii sînt reticenti în a prescrie nejustificat astfel de concedii, dar si pacientii au retineri în a solicita astfel de certificate.
Potrivit legii, orice angajator, fie el de stat sau privat, dacă îsi suspectează salariatul că stă acasă în dorul lelii sub scuza că este bolnav, poate cere inspectorilor Casei de Asigurări să-l verifice pe „pacient“ dacă se află la domiciliu si dacă este cu adevărat suferind.

Niciun comentariu: