Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a alocat anul acesta Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Botoșani fonduri cu aproape 600 de lei sub cele din anul şcolar 2010-2011 pentru achiziţionarea de manuale şcolare, adică 327.194 de lei.
Dacă ministerul a dat banii, după posibilităţile bugetare, editurile au scumpit unele manuale, datorită scăderii tirajului costurile per bucată fiind mai mari, aşa încât fondurile cu care anul trecut se puteau cumpăra aproximativ 135.000 de cărţi, anul acesta ajung doar pentru 116.200, în timp ce necesarul comunicat de unităţile de învăţământ este aproape dublu.
Prin contractul încheiat cu editurile se are de primit 116.200 manuale, din care au venit în jur de 86% până la această oră şi ar mai fi de livrat doar 3.400 dintre cărţile comandate, adică puţin peste 3%.
Problema este că aceste contracte s-au făcut mai tîrziu decât în alţi ani, iar editurile au un tiraj mai mic, ceea ce conduce automat la o creştere a preţurilor pe manual.
Cele mai multe comenzi sunt pentru manualele de limba şi literatura română şi matematică, pentru că s-a ţinut cont de faptul că la aceste discipline se dau şi teze şi au de pregătit şi admiterea la liceu sau alte examene.
În proporţie mai mică sau deloc au fost comandate manuale de muzică, religie sau educaţie plastică.
Fotocopierea manualelor rămîne valabilă!
Legea îi obligă pe directorii de şcoli să recupereze în proporţie de 100% manualele şcolare de la toţi elevii, cu singura excepţie a acelor şcolari care dovedesc cu acte medicale că au sau au avut pe parcursul anului şcolar boli transmisibile. În realitate însă, gradul de recuperare al manualelor este undeva între 60% şi 80%, foarte puţine unităţi de învăţămînt nemţene avînd un gard de recuperare apropiat de 90%. Explicaţia e simplă: elevii utilizează manualele şi în alte scopuri decît cele educative şi atunci se distrug parţial sau total, iar măsurile care ar trebui luate împotriva celor vinovaţi nu se iau sau sînt ineficiente.
Potrivit legii, învăţămîntul de stat este obligatoriu şi gratuit pentru elevii din clasele I-X, ceea ce înseamnă că pentru aceştia statul se zbate să asigure manuale. Dar şi aici, dacă la unele clase cărţile sînt înlocuite aproape în totalitate, alte doar cîteva manuale din categoria inutilizabile sau de casat vor fi înlocuite. Pentru clasele, a XI-a şi a XII-a, dar şi în şcolile în care unele manuale nu vor ajunge la elevi în timp util, din anumite scăpări organizatorice, se va practica în continuare xeroxatul manualelor, aşa cum deja s-au obişnuit părinţii şi elevii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu