marți, 20 septembrie 2011

300 plus 100!

Brutarii care fură la gramaj atunci când produc pâine, dar şi comercianţii care vând pâinea cu probleme de greutate, riscă sancţiuni de până la 10.000 lei.
Prevederea face parte Ordinul ANPC 174/2011, intrat în vigoare la finele săptămânii trecute, acesta stipulând că orice abatere de la gramaj a pâinii va aduce amenzi usturătoare. Comisarii pentru protecţia consumatorilor încă nu au aplicat amenzi, ei mergând, în verificările lor, pe informarea comercianţilor cu privire la noile reglementări. Ordinul prevede că stocurile de produse de panificaţie precoapte, congelate sau semicongelate, precum şi stocurile de ambalaje produse, respectiv achiziţionate, înainte de data intrării în vigoare a Ordinului se pot comercializa/utiliza în fabricaţie până la epuizare, în ambele cazuri cu notificarea prealabilă a comisarilor pentru protecţia consumatorilor.
Potrivit Ordinului, gramajul minim al pâinii comercializate trebuie să fie de minimum 300 de grame şi să crească numai din o sută în o sută de grame.
Face excepţie pâinea cu o cantitate netă mai mare de 1.000 de grame, care se cântăreşte la locul de vânzare şi care se poate vinde porţionată, dar şi produsele cu destinaţie specială, ambalate precum şi produsele cu destinaţie religioasă. Specialităţile de panificaţie, altele decât pâinea pot avea o cantitate netă de minimum 150 de grame. La comercializarea acestor produse sub formă neambalată, se acceptă scăderea cantităţii nete cu maximum 8 la sută, pentru 24 de ore, datorată pierderii de umiditate.
Producătorii şi comerciantii care nu respectă gramajele prevăzute pot primi amenzi între 500 şi 2.500 de lei, dar amenzile ajung şi până la 10.000 lei.
Prin noul act normativ privind cantitatea netă a pâinii, se doreşte eliminarea practicilor comerciale incorecte şi, implicit, eliminarea posibilităţii de a înşela consumatorii.

Niciun comentariu: