Nesiguranța locului de muncă, lipsa banilor, lipsa asumării responsabilități precum si faptul că tinerii evită să devină părinți până la vârste mai înaintate fac ca de la o lună la alta numărul nasterilor să scadă semnificativ.
Natalitatea este în continuă scădere de mai bine de 10-15 ani, dar în ultimii ani acest indicator a intrat în regres mai mult ca niciodată, semn că este în strânsă legătură cu situatia economico-socială a ultimilor ani.
Nici datele centralizate anul acesta nu produc nici un fel de surpriză, ba din contra, adâncesc si mai mult deficitul de copilași, evidențiind încă o dată îmbătrînirea populației județului.
Potrivit cifrelor înregistrate de către Directia de Sănătate Publică Botoșani, pe parcursul primelor 8 luni din acest an, în Mileanca s-au născut 19 de copilasi, cu 5 mai putini decât în aceeasi perioadă a anului precedent.
Din fericire, aceleasi cifre ale DSP reliefează si unele aspecte usor pozitive. Astfel, anul acesta, mortalitatea generală a fost mai mică decât anul trecut, scăderea fiind nesemnificativă, dar certă.
Astfel, în primele 8 luni ale anului au murit 25 de persoane, cu 5 mai puține decât anul trecut.
În ciuda acestei diminuări, din cauză că numărul mortilor depăseste cu mult pe cel al nou născutilor, sporul natural al comunei este în continuare negativ, asa cum a fost în ultimii 10 ani.
Scăderea natalitătii este un fapt care ar trebui să îngrijoreze pentru că, departe de statisticile seci, are influente sociale dintre cele mai diverse.
În primul rînd, reducerea nasterilor face ca personalul medical din cabinete să fie în plus, ei nemaiavînd obiectul muncii. În timp, reducerea nasterilor a dus si va mai duce la închiderea unor scoli si grădinite si la eliminarea din sistem a multor cadre didactice.
Efectele nu se opresc aici, scăderea natalității având grave repercusiuni pe termen lung.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu