miercuri, 26 octombrie 2011

La mulți ani de Sfântul Dumitru!


Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte astăzi pe Sfântul Dimitrie, izvorâtorul de mir, unul din cei mai mari mucenici. Acest mucenic vrednic de laudă, s-a născut în cetatea Solonul sau Tesalonic din nordul Greciei. Tatăl său a fost voievod şi comandant al cetăţii Tesalonic şi era creştin, dar ţinea în taină dreapta credinţă, pentru marea prigoană ce era atunci asupra creştinilor. El avea un copil anume Dimitrie, pe care l-a crescut de mic în dreapta credinţă şi în dragoste pentru Iisus Hristos. Tatăl lui Dimitrie avea în casa lui două icoane frumoase, cu chipul Domnului nostru Iisus Hristos şi a Preacuratei Sale Maici, la care se închina el şi soţia sa. La aceste sfinte icoane duceau adesea părinţii pe copilul Dimitrie, încă din pruncie, ca să se închine Mântuitorului şi Maicii Domnului, învăţându-l să se roage şi descoperindu-i taina adevăratei credinţe în Hristos.
Pe când era Sfântul Dimitrie în vârstă de 20 de ani, a murit tatăl lui, binecredinciosul voievod al Tesalonicului. Auzind împăratul Maximilian de aceasta, a chemat la el pe Dimitrie, fiul voievodului, pe care văzându-l înţelept şi viteaz în războaie, l-a făcut voievod în locul tatălui său; apoi Sfântul Dimitrie mergând în patria sa Tesalonic, în loc să prigonească pe creştini, cum îi poruncise Maximilian, a început înaintea tuturor a mărturisi pe Hristos şi a învăţa dreapta credinţă, slăvind pe Dumnezeu Cel în Treime închinat şi cinstit. Astfel, el s-a făcut tesalonicenilor ca un alt Apostol Pavel, căci pe mulţi îi aducea la cunoştinţa adevărului, risipind închinarea la idoli.
În acestă zi de Sărbătoare a Sfântului Dumitru, ce se sărbătorește în 26 octombrie a fiecărui an, toți cei ce poartă numele de Dumitru și derivate al acestuia, se celebrează.
Pentru că astăzi este o zi specială pentru dumneavoastră, ne alăturăm celor ce vă doresc din adâncul sufletului să aveți parte numai de împliniri, satisfacții și multă sănătate.
www.infomileanca.ro, vă urează „La mulți ani și Sfântul Dumitru să vă călăuzească mereu!”

Niciun comentariu: