marți, 11 octombrie 2011

Totul despre recensământul populației

Metoda de culegere a datelor va fi cea traditionala, prin intervievarea directa a populatiei de catre recenzori, la domiciliul cetatenilor, raspunsurile fiind inscrise in chestionarele de recensamant. Chestionarele care vor trebui completate contin informatii importante despre fiecare persoana in parte, despre locul ei de munca, veniturile obtinute sau proprietatile sale.
Pentru efectuarea recensamantului vor putea fi folosite si surse indirecte in vederea obtinerii de date, mai ales in cazul persoanelor aflate in strainatate.
Acest recensamant se va axa pe inregistrarea cetatenilor romani cu domiciliul in tara indiferent daca se afla in tara sau sunt plecati in strainatate. De asemenea, vor fi inregistrati cetatenii straini sau fara cetatenie care au domiciliul sau resedinta in Romania, cetatenii straini aflati pe teritoriul tarii indiferent de cat timp sau din ce motive au venit (refugiati, solicitanti de azil, de cetatenie romana, straini sositi pentru afaceri sau in interes personal).
Din ce este făcută casa în care locuiţi, cât de des vă trimit bani rudele din străinătate, aveţi WC-ul în curte sau în casă? Sunt doar câteva din întrebările la care veţi trebui să răspundeţi în cadrul recensământului persoanelor care începe pe 20 octombrie şi se termină pe 31 octombrie. În cazul în care nu veţi fi de găsit, riscaţi o amendă de 5.000 de lei, iar informaţiile legate de dumneavoastră vor fi colectate oricum de la vecini sau preotul local.
Formularul “Persoane” va fi completat nu doar cu numele, dar şi cu codul numeric personal al cetăţeanului, chiar dacă informaţiile furnizate sunt confidenţiale. Pe lângă starea civilă legală, cetăţenii vor fi întrebaţi şi care este starea civilă “de fapt”, adică dacă trăiesc într-o uniune consensuală. Persoanele sub 15 ani nu vor fi trecute ca făcând parte dintr-o uniune consensuală, chiar dacă ele vor declara asta.
În cazul în care faceţi parte dintr-o uniune consensuală, trebuie să menţionaţi şi anul în care aceasta a început. Cetăţenii vor mai fi întrebaţi dacă au locuit în altă ţară, care este motivul pentru care au făcut asta şi ce reşedinţe a mai avut în trecut. O altă întrebare este “Cărei etnii consideră persoana că îi aparţine“. De asemenea, cetăţenii trebuie să spună şi cărei religii aparţin. Opţiunea “nu aparţin niciunei religii” nu este trecută în formular, însă persoana recenzată poate declara că este de religie ateu. O altă întrebare este dacă persoana foloseşte internetul. Un alt capitol se referă la “dificultăţile pe care persoana le are în activităţile zilnice“. Dificultăţile trecute în formular sunt cele de vedere (trebuie declarate chiar dacă ele sunt corectate prin ochelari sau lentile de contact), de auz (chiar dacă sunt corectate printr-un aparat), de comunicare sau de îngrijire proprie (dacă persoana se poate îmbrăca sau spăla singură). În cazul în care aceste dificultăţi există, trebuie menţionată şi cauza. Cei care au rude plecate în străinătate trebuie să răspundă în locul lor, furnizând numele, codul numeric personal, dacă sunt sau nu angajaţi în ţara de reşedinţă şi dacă trimit bani în ţară şi cu ce frecvenţă.
Volumul de inregistrare al recensamantului este apreciat la 21,5 milioane de persoane, cinci milioane de cladiri in care se afla locuinte, 8,2 milioane de locuinte si 7,5 milioane de gospodarii ale populatiei.
Informatiile rezultate in urma recensamantului vor fi utilizate in directii precum situatia demografica, forta de munca disponibila la nivel national, somajul, informatii privind conditiile de locuit, nivelul de dezvoltare locala si regionala, migratia.
Persoanele aflate pe teritoriul Romaniei si care nu au fost recenzate vor avea obligatia sa se prezinte la comisia de recensamant din localitate in care se afla temporar pana la 31 octombrie 2011.
Datele sunt inregistrate pe libera declaratie si sunt confidentiale. Recenzorii vor avea o legitimatie si o geanta speciala, nu vor solicita niciun fel de document cetatenilor recenzati.

Niciun comentariu: