Din 2012, milencenii vor fi obligaţi să-şi facă asigurări de sănătate în sistem privat. Autorităţile din sistemul sanitar pregătesc o nouă lege care ar urma să intre în vigoare de la începutul anului viitor.
Proiectul aflat deocamdată în lucru prevede introducerea asigurărilor obligatorii de sănătate şi care vor acoperi serviciile medicale minime, decontate în pachetul de bază,şi introducerea asigurărilor suplimentare, care sunt opţionale şi vor suporta inclusiv serviciile complexe, care nu se regăsesc în pachetul de bază.
Noua lege a asigurărilor de sănătate va face loc unor case de asigurări de sănătate private, care, teoretic, se vor bate să câştige de partea lor cât mai mulţi pacienţi, cu pachete de servicii cât mai atractive, minimul de înscrişi fiind un milion de oameni.
Pentru asigurarea obligatorie la Sănătate, contribuţia lunară a pacientului nu se va modifica, aceasta urmând să rămână la fel, de 5,2% pentru angajator şi de 5,5% pentru angajat, din salariul realizat.
Pentru asigurarea suplimentară, contribuţia lunară va varia în funcţie de serviciile medicale alese de pacient, putând ajunge de la 15 euro şi până la maxim 50 de euro.
Sumele menţionate ar putea fi schimbate, deocamdată autorităţile căzând de acord doar asupra cuantumului asigurării obligatorii, despre care se ştie clar că va fi păstrat la nivelul actual.
Potrivit proiectului de lege care va fi făcut public în următoarele săptămâni,pachetul de bază va fi acelaşi pentru toate casele private, care nu vor avea dreptul să refuze nici un pacient. Pacienţii sunt liberi să-şi aleagă casa la care vor să-şi încheie poliţa de asigurare, dar vor trebui să se hotărască până la o anumită dată. Pacienţii care nu respectă termenul de înscriere vor fi distribuiţi la casele de asigurări private în mod aleatoriu. Pacienţii vor trebui să rămână la o casă de asigurări privată cel puţin un an, după care se pot muta la alta, dacă sunt nemulţumiţi, mai prevede proiectul. Potrivit aceluiaşi proiect, casele de asigurări private vor putea încheia contracte cu spitale şi, separat, doar cu anumiţi medici din spitale. Mai departe, acelaşi spital va putea avea contracte cu diferite case de asigurări, în timp ce acelaşi medic va putea avea contracte cu mai multe case de asigurări care-l solicită. De menţionat că toate casele private vor primi bani în funcţie de numărul de pacienţi pe care are îi vor avea înscrişi pe liste, după un model similar celui existent în prezent, în cazul medicilor de familie. Casele private de asigurări ar putea începe să funcţioneze din 2013, după ce în 2012 îşi vor strânge pacienţii. În momentul de faţă, autorităţile încearcă să stabilească ce anume va conţine pachetul de bază de servicii, despre care însă se ştie deja că va fi mult restrâns faţă de cel actual.
O altă schimbare prevăzută de noua lege a Sănătăţii este transformarea spitalelor în fundaţii sau societăţi comerciale.
De anul viitor, în baza noii legi din Sănătate, persoanele neasigurate se vor trata în continuare doar la Urgenţe.
Categoriile scutite de plata asigurării de sănătate vor rămâne în continuare aceleaşi: copiii sub 18 ani, studenţii până în 26 de ani care nu realizează venituri, soţul/ia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unui asigurat, persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, bolnavii incluşi în programele naţionale (cancer, TBC, hemofilie, transplantaţi) şi femeile însărcinate.
Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale în cazul urgenţelor şi al bolilor cu potenţial epidemic, de vaccinările obligatorii şi de serviciile de planificare familială, dar şi de monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei.
Pot încheia asigurări de sănătate şi cetăţenii străini, aflaţi temporar în ţară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu