marți, 15 noiembrie 2011

„Instalarea tinerilor fermieri”: schimbări!

Tinerii fermieri milenceni ar putea depune proiecte după 28 noiembrie a.c. pentru obţinerea fondurilor europene acordate pe măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”.
Solicitarea României privind modificarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2011 urmează să fie aprobată de Comisia Europeană.
Ministerul Agriculturii a transmis Comisiei Europene, încă din 14 septembrie 2011, cea de-a şaptea propunere oficială de modificare a PNDR, propunerea conţinând modificări substanţiale ale măsurii 112 „Instalarea tinerilor fermieri”.
Principala modificare se referă la creşterea plafonului maxim al primei de instalare de la 25.000 la 40.000 euro. Alte modificări sunt la sprijinul minim acordat de la 10.000 la 12.000 euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiunea minimă de 6 UDE precum şi la condiţiile referitoare la nivelul minim de pregătire profesională a beneficiarilor măsurii.
Potrivit MADR, ghidul solicitantului pentru măsura 112 va conţine precizări legate de faptul că noile condiţii privind creşterea plafoanelor primei de instalare pentru tinerii fermieri şi modificarea condiţiilor privind nivelul minim de pregătire profesională vor fi aplicabile începând cu sesiunea noiembrie 2011 - ianuarie 2012. Ultima versiune a Ghidului Solicitantului a fost publicată pe site-ul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
Alte modificări, comparativ cu precendentele sesiuni de depunere a proiectelor, au ca obiect coeficienţii de calcul ai Unităţilor de Dimensiune Economică (UDE). Coeficientul pentru ovine creşte de zece ori, de la 0,008 până la 0,084.
Fermierii şi crescătorii de ovine în special au cerut aceste modificări pentru a putea beneficia de fondurile europene acordate prin măsurile 112 sau 141. După modificarea acestor coeficienţi nu va mai fi nevoie de 7-800 de oi ci doar de 80-100 de animale, ceea ce va permite milencenilor şi nu numai să acceseze aceste surse de finanţare pentru creşterea oilor.
Conform legislaţiei, UDE reprezintă unitatea prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploataţii agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploataţiei şi are o valoare de 1.200 euro.

Niciun comentariu: