luni, 21 noiembrie 2011

Ofer 500 euro pentru loc muncă!

Pentru milencenii plecați la muncă în Italia, criza financiară care a lovit Peninsula a transformat viața de zi cu zi într-o luptă pentru supraviețuire. Presa românească din Italia atrage atenția asupra unui fenomen îngrijorător: în disperare de cauză, tot mai mulți conaționali oferă bani în schimbul unui loc de muncă.
Presa românească din Italia a preluat un articol din Corriere del Veneto, care a prezentat cazul unei românce disperate. Aceasta a tipărit mii de fluturași pe care i-a distribuit pe stradă, fluturași pe care a scris că va oferi 500 de euro celui care îi va face rost de un loc de muncă ca baby-sitter sau îngrijitoare.
Modelul ei a fost preluat și de alți români, printre care și o femeie din S., iar presa trage un semnal de alarmă cu privire la acest fenomen. Presa din Italia arată că, în regiunea Veneto, care se confruntă cu un șomaj fără precedent (aproape atinge cota de 6%, cu familii sărace al căror număr a crescut cu 20% și cu o familie din patru care declară că nu reușește să susțină cheltuielile neprevăzute), salariul este tot mai mult un miraj.
Pentru a reuși să obțină un loc de muncă, o româncă din zona Padova a ajuns în punctul de a oferi o "recompensă" pentru locul de muncă: oferă 500 de euro oricui îi găsește o slujbă. Un "bacșiș", spune ea. Un stimulent pentru ca cineva să vină cu o propunere concretă.
Folosindu-se de aceeași metodă, o altă româncă, din C. explică faptul că are origini românești, dar că trăiește în Italia de opt ani și că are o bună cunoaștere a limbii italiene. Se prezintă ca o persoană "foarte serioasă și nefumătoare" și garantează "maximă seriozitate și referințe optime". Un fel de curriculum vitae pus pe acel fluturaș, care, însă, se încheie cu un apel care are gustul disperării al cuiva care a încercat cu adevărat totul:
"Dacă voi nu sunteți interesați, poate încercați să întrebați vreun cunoscut de-al vostru".

Niciun comentariu: