Cum iarna nu prea s a grãbit sã îsi intre în drepturi, toamna târzie, cu desele schimbãri de temperaturã, a permis rãcelilor si virozelor sã se rãspândeascã în voie.
Aceastã stare de fapt s-a reflectat cel mai bine în farmacii, de unde milencenii îsi cumpãrã încã din belsug medicamente care combat stările de răcealã si gripă. E cãutatã, în prezent, toatã gama de produse farmaceutice de profil, de la pliculetele Fervex pânã la vaccinurile antigripale.
“Se vinde Paracetamolul, dar se cautã si produsele cu actiune rapidã, Teraflu si Fervex. Cel mai solicitat este, însã, Coldrex ul. Se dau cam 3-4 cutii pe zi, asadar câteva zeci de pliculete. Comprimatele cu actiune terapeuticã asupra gâtului sunt si ele foarte cerute, mai ales Faringoseptul, Septolet ul, dar si celelalte. Se cautã si vitaminele, imunizantele din plante si ceaiurile”, ne-a spus o farmacistã.
Nu se poate spune cã un anume medicament este cel mai eficient sau cel mai solicitat.
O altã farmacistã ne explicã cã “(…) de regulã, pacientii vin si ne consultã atunci când au nevoie de tratament, iar noi le eliberãm, dupã caz, medicatia respectivã. Nu se cautã vaccinul antigripal, dar se cer medicamentele cu proprietãti antitermice si antiinflamatoare. Paracetamolul este solicitat sub toate formele sale. Creste, evident, si cererea de Fervex, Coldrex, Nurofen si alte forme de Ibuprofen. Si antibioticele se cautã, desi asta nu e neapã rat un lucru bun. Ele sunt indicate numai când rãceala se complicã si duce la o suprainfectie. În caz contrar, apare fenomenul de rezistentã a bolii, iar antibioticele devin ineficiente. Vitaminele sunt, de asemenea, la mare cãutare, mai ales sub forma produselor de tip complex de vitamine”.
Farmacistele considerã cã toate aceste medicamente, de la vitamine pânã la tratamentul complex pentru rãceli si gripã, vor continua sã fie pe primul loc în topul vânzãrilor pe toatã durata sezonului rece, asa cã au avut grijã sã facã si stocuri suficiente pentru a rãspunde cererii.
Medicii confirmã faptul cã sunt foarte multe persoane care se autotrateazã atunci când se confruntã cu o virozã.
Trebuie totusi sã se tinã cont cã antibioticele nu sunt eficiente împotriva virusurilor si nu pot salva de o rãcealã sau o gripã, dar pot fi utilizate în situatia în care infectia este de origine bacterianã, ca în cazul sinuzitei, otitei sau pneumoniei. În caz de viroze, se prescriu analgezice, care calmeazã temporar durerea si actioneazã si împotriva febrei Contra tusei seci, iritative, fãrã secretii sau cu secretii reduse, caracteristicã în principal infectiilor acute ale cãilor respiratorii superioare, cum sunt rinofaringita si laringita, se recomandã antitusivele precum codeina, iar împotriva tusei productive, cu secretii, caracteristicã mai ales infectiilor cronice ale cãilor respiratorii inferioare, trahee, bronhii, sau ale plãmânilor, se prescriu expectorante de tip ambroxol
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu