marți, 31 ianuarie 2012

Gerul și agricultura

Gerul din ultimele zile a lovit dur în culturile agricole de toamnã din comună. Dacã rapita este deja înghetatã, fermierii sustin cã peste 50% din suprafetele semãnate cu grâu vor îngheța.
Grav este faptul cã prognozele meteo sunt dramatice: în Mileanca, gerul va persista pânã pe 8 februarie, cu vârfuri de minus 21 de grade în cursul zilei.
În urma temperaturilor extrem de scãzute din ultimele zile, fermierii milenceni au intrat în alertã maximã.
Cum codul galben de ger a fost emis pentru întreaga sãptãmânã, perspectivele imediate ale culturilor agricole sunt grave.
Pe foarte multe suprafete semãnate cu culturi de toamnã nu existã niciun strat protector de omãt, zãpada fiind viscolitã.
Pe multe parcele, semintele semãnate nu au rãsãrit, iar acolo unde germinatia s-a produs, plantele nu sunt dezvoltate încât sã reziste la temperaturile scãzute din aceastã perioadã.
La culturile care nu au rãsãrit, boabele sunt în stratul superficial al solului, astfel încât vor îngheta la aceste temperaturi scãzute prelungite.
Întrucât perioada optimã de semãnat a fost depãsitã, grâul a fost semãnat pânã la sfârsitul lunii noiembrie 2011, iar starea de vegetatie la aceastã culturã este neuniformã.
Se mentine, în general, o stare de vegetatie medie si slabã la culturile semãnate tardiv (peste perioada optimã), precum si pe terenurile cu deficite de umiditate în sol.
La nivelul comunei, din suprafata totalã semãnatã cu grâu, 22% nu era rãsãritã deloc, în timp ce pe 36% din suprafatã semãnatã plantele au rãsãrit partial.
Pe lângã pericolul de înghet, agricultorii milenceni se confruntã cu cea mai persistentã secetã din ultimul deceniu. Practic, rezervele actuale de apã din sol sunt mai reduse decât în anul 2007.
În ultimele sase luni, în comuna noastră a plouat de trei ori, volumul precipitatiilor atingând 35 litri/metrul pãtrat.

Niciun comentariu: