miercuri, 11 ianuarie 2012

Quo vadis...clasa preătitoare?

Din luna septembrie a acestui an, copiii vor merge la şcoală mai devreme cu un an. Nu există o metodologie de înfiinţare a casei pregătitoare, dar nici bază logistică. Cel puţin în Mileanca, această prevedere din Legea educaţiei pare a fi imposibil de realizat în primul rând din lipsă de spaţii și cadre specializate.
Clasa pregătitoare, care va deveni funcţională începând cu anul şcolar 2012 – 2013, crează confuzie şi nelinişte în rândul Consiliului de administrație al școlii şi chiar a părinţilor.
În primul rând, nu există spaţii adecvate în unități școlare pentru funcţionarea acestor clase, nu există mobilier, iar legislaţia în acest sens nu este prea clară.
Probleme există şi în ceea ce priveşte educatoarele cu dublă specializare, care începând din anul viitor vor trebui să predea la aceste clase pregătitoare timp de cinci ani.
Nu se ştie cu precizie ce se va întâmpla cu clasele în care sunt elevi puţini, din satele dispersate: Codreni, Scutari ori Seliștea. Aceştia vor trebui aduşi la şcoala de centru, pentru a fi şcolarizaţi.
Educatoare ar putea trece să ia această clasă pregătitoare în cadrul şcolii, însă nu sunt prea multe opţinuni de genul acesta, să vină prin detaşare, la învăţământ primar. Se tem, probabil, că vor rămâne apoi mereu la învăţământ primar. Pentru că odată luată această clasă pregătitoare, trebuie dusă până la clasa a IV-a, iar cadrele ar însemna să lucreze cinci ani de zile cu acei copii, aşa cum spune articolul 4 din metodologie. Se merge pe continuitate.
O problemă mare este şi în zonele izolate, unde sunt clase simultane şi un singur post. Acolo sunt unu, doi sau trei copii pentru o clasă pregătitoare. Ce face învăţătorul care predă la clasă simultană, acela mai ia încă o clasă şi lucrează pe cinci programe? Ce faci cu copiii, nu îi poţi duce, nu ai transport să îi poţi duce la o şcoală de centru.
Deocamdată nu se ştie ce va fi, se aşteaptă metodologiile pentru învăţământ primar.
Prin înfiinţarea claselor pregătittoare, elevii din clasele primare ar trebui să înveţe după-amiaza, dar legea interzice aşa ceva. Şi partea logistică lipseşte cu desăvârşire. Toate aceste minusuri şi probleme cu care se confruntă Consiliul de administrație fac ca această iniţiativă a Ministerului Educaţiei să nu poată fi pusă în aplicare, deocmadată.
De altfel, introducerea clasei pregătitoare aduce o altă nelămurire. Ministerul a blocat posturile de câţiva ani, iar angajarea unor cadre didactice noi este interzisă. Dar, odată intrată în vigoare obligativitatea înfiinţării clasei pregătitoare, vor trebui angajaţi oameni noi.

Niciun comentariu: