Milencenii au început verificările la plantaţiile de viţă de vie pentru a afla dacă şi în ce proporţie acestea au fost afectate de fenomenele meteo extreme din ultimele săptămâni.
Activitatea de evaluare a stării de sănătate a viilor este încă la început, prin urmare nu se poate preciza cât anume din producţia din acest an a fost compromisă.
Vorbim despre pagube doar când se înregistrează temperaturi deosebit de scăzute. Teoretic, începând cu minus 15 grade Celsius, mugurii sunt afectaţi de ger.
În ianuarie, la noi au fost şi temperaturi de minus 19 sau de minus 29 de grade Celsius, deci, practic ne putem aştepta la pagube însemnate.
Pentru a vedea în ce măsură au fost afectaţi ochii de la coarda de viţă de vie, micii producători au recoltat deja probe din vii.
Sunt diferite metode prin care se poate afla câţi muguri de pe o coardă mai au sau nu stare de vegetaţie.
De exemplu, dacă pe o coardă sunt zece astfel de muguri şi se constată că 5 dintre ei nu mai vegetează, atunci se poate spune că pierderile sunt de 50%.
Spre deosebire de ger, zăpada este benefică pentru vie, deoarece o protejează.
Viile ar fi putut fi afectate şi de picăturile de apă îngheţate pe coarde.
Este vorba despre un aşa-numit polei, un strat subţire de gheaţă, format la suprafaţa coardei, care sufocă mugurii şi le întrerupe starea de vegetaţie.
Un alt factor care ar putea influenţa negativ starea viilor este poziţionarea acestora pe zona de relief, precum şi de curenţii de aer specifici acesteia.
Mai mult decât atât, pagubele ar putea fi accentuate şi de modul în care plantaţiile viticole au fost întreţinute până la intrarea în hibernare.
O vie sănătoasă, bine întreţinută în timpul anului, în care s-au aplicat corect toate tratamentele specifice, care nu a fost afectată până la hibernare, este mai protejată de pagubele produse de ger. Orice specialist sau podgorean vechi este conştient de faptul că, dacă nu-şi îngrijeşte cum trebuie via într-un an, în anul următor poate să se aştepte la orice, inclusiv să nu aibă producţie bună.
Abia în zilele următoare, micii producători locali vor putea stabili dacă viile lor au fost sau nu calamitate din cauza gerului şi vor efectua o primă estimare a pagubelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu