luni, 12 martie 2012

Asiguraţi pe cont propriu

Vrei o pensie, dar nu eşti angajat?
Scoţi bani din buzunar şi-ţi asiguri singur pensia pentru bătrâneţe. Chiar dacă pare simplu la prima vedere, nu oricine poate face asta, pentru că valoarea contribuţiei lunare ajunge la aproape 250 de lei.
În schimb, asigurarea de sănătate plătită personal ajunge mult mai ieftin, respectiv la aproape 40 de lei.
Cu toate că sumele nu sunt tocmai de lepădat, există destui milenceni care contribuie din propriul buzunar la fondul de pensii ori la cel al asigurărilor de sănătate.
Milencenii care nu au un loc de muncă, dar vor să-şi asigure bătrâneţea o pot face cotizând lunar la Casa de Pensii.
Şi cei care muncesc în străinătate pot face acest lucru, achitând lunar nu mai puţin de 232 de lei, adică aproape o treime din valoarea salariului minim pe economie. Printre milencenii care îşi plătesc singuri dările la fondul de pensii se numără însă şi cei cu profesii liberale, ca muzicanții, dar şi preoţii.
Peste 100 de milenceni trec lunar pe la casieriile Casei de Pensii să-şi achite cotizaţia la fondul de pensii.
Şi cei care vor să se asigure că vor beneficia de servicii medicale gratuite atunci când se îmbolnăvesc îşi pot achita singuri contribuţiile la fondul de sănătate. Suma minimă de plată este însă mult mai mică decât în cazul fondului de pensii şi ajunge la 39 de lei.
Singurul inconvenient în acest caz este că persoanele care vor să dea bani din buzunar la Casa de Asigurări sunt nevoite ca prima oară să achite contravaloarea contribuţiei pentru ultima jumătate de an.

Niciun comentariu: