miercuri, 28 martie 2012

"Punctul negru"

Din această primăvară, pe drumurile din România va fi amplasat un nou indicator rutier, datorită unui program de creștere a siguranței rutiere.
Programul constă în semnalizarea zonelor cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere, denumite "puncte negre".
"Punctul negru" reprezintă un sector de drum cu lungimea de maximum un kilometru, pe care, într-o perioadă de cinci ani consecutivi, s-au înregistrat minimum zece accidente grave de circulație, soldate cu cel puțin zece persoane decedate sau rănite grav.
Practic, prin implementarea acestui program, șoferii vor întîlni în trafic un nou indicator rutier, prezentat pe un panou cu dimensiunile 2,5 metri x 1,2 metri, care semnalează o zonă cu risc ridicat de accidente.
Noul indicator rutier a fost introdus în legislația națională în decembrie anul trecut. Primele indicatoare vor fi montate în teren începînd cu data de 4 aprilie, pe Culoarul 4 Pan European, care asigură legătura punctelor vestice de frontieră cu portul Mării Negre.
Conform datelor oficiale, la nivel național au fost inventariate 138 puncte negre, în care s-au înregistrat 1.517 accidente grave, soldate cu decesul a 569 persoane și rănirea gravă a altor 1369. Inventarierea a fost făcută pe baza analizelor de risc rutier efectuate în perioada 2007 - 2012 de către Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).
De asemenea, în cadrul campaniei de informare a programului, a fost realizat site-ul www.hartapunctelornegre.ro. Astfel, prin accesarea site-ului, publicul larg va putea vizualiza pozițiile punctelor negre existente la nivel național și va găsi informații statistice despre numărul accidentelor grave de circulație și cauzele de producere a acestora.

Niciun comentariu: