miercuri, 21 martie 2012

Revine iarna?

Directorul Centrului de Prognoză al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Florinela Georgescu, anunţă că sunt şanse ca iarna să-şi mai facă simţită prezenţa până la finele lunii martie şi prima parte a lunii aprilie, scrie Agerpres.
"Statistic vorbind, luna martie şi prima parte a lunii aprilie reprezintă o perioadă în care uneori iarna îşi mai face simţită prezenţa. Sigur că nu mai are forţă, dar este perioada de vreme capricioasă. De aceea, şi dificultatea de a face o prognoză meteorologică cu speranţa unui grad mare de realizare, pe o perioadă mai lungă de timp`, a spus Florinela Georgescu.
În ceea ce priveşte estimările pentru aprilie-mai, specialistul ANM a menţionat că mediile temperaturilor vor ajunge în jurul valorii de 15 grade şi mai scăzute în zonele de deal şi de munte.
"Pentru lunile aprilie şi mai, estimările sezoniere nu indică apariţia unor intervale de durată mare nici cu precipitaţii abundente, nici cu temperaturi peste sau sub normele climatologice. Spre sfârşitul lunii aprilie-luna mai, mediile vor urca undeva spre 15 grade pentru zonele de câmpie şi, normal, mai scăzute pentru deal şi munte. Nu excludem, însă, apariţia unor temperaturi aproape de vară pentru că, de regulă, sau de multe ori, se întâmplă, mai ales după jumătatea lunii mai, să apară episoade cu maxime spre 30 de grade", a explicat Florinela Georgescu.
Precipitaţii slabe cantitativ
De asemenea, Georgescu a declarat că precipitaţiile pe care le aşteptăm în următoarele două-trei săptămâni vor fi slabe cantitativ iar temperaturile vor fi ridicate pentru această perioadă a anului.
"Paştele este peste aproape o lună, pe 15 aprilie, iar o prognoză cu anticipaţie atât de mare nu se poate face cu speranţa unui mare grad de realizare. Deocamdată, vă pot spune că vremea se menţine cu valori termice ridicate pentru această perioadă a anului, deşi există o uşoară tendinţă de răcire în următoarele două săptămâni, astfel încât să începem luna aprilie cu temperaturi uşor peste normalul acestei perioade.
Asta presupune că în zonele montane, cel puţin pe parcursul nopţilor, se vor înregistra valori termice apropiate de limita îngheţului, deci nu excludem posibilitatea ca acolo trecător precipitaţiile să mai fie sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
Toate precipitaţiile pe care le aşteptăm în următoarele două, chiar trei săptămâni, vor fi slabe cantitativ", a afirmat Georgescu.

Niciun comentariu: