Este binecunoscut faptul că alcoolul face ravagii în țară. Pe lângă implicațiile sociale pe care le are consumul de alcool, impactul asupra stării de sănătate este, uneori, devastator.
Acest lucru se răsfrînge, indirect, și asupra finanțării spitalelor, care, în loc să trateze bolnavi cu afecțiuni care necesită îngrijiri reale, cheltuiesc sute de mii de lei anual pe tratamentul celor care au băut peste măsură, s-au bătut ori au provocat accidente rutiere după ce au consumat alcool.
Acest lucru s-ar putea schimba în curând. La începutul acestei săptămâni,
Senatul a adoptat, tacit, o inițiativă legislativă care prevede ca asistența medicală acordată în cazuri de intoxicație etilică acută să fie suportată în proporție de 30% de către asigurat.
Aceeași inițiativă legislativă propune ca, în cazul în care persoana asistată medical pentru intoxicație etilică nu achită cheltuiala, aceasta să fie obligată să efectueze 50 de ore de muncă în folosul comunității.
“Tratarea cazurilor de etilism acut, în urma intoxicațiilor cu alcool, presupune costuri ridicate pentru unitățile sanitare și nu este firesc ca aceste costuri să fie suportate în întregime din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, atât timp cât pacienții consumă alcool și se prezintă la unitățile sanitare pentru asistența medicală care în prezent este gratuită pentru aceștia”, se arată în motivarea acestei propuneri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu