miercuri, 11 aprilie 2012
Rezidenţiat pentru educație.
Pentru a putea preda în şcoala românească, un tânăr trebuie să urmeze o facultate de minimum 3 ani, apoi un masterat special de doi ani, apoi un an de tutoriat, anunţă ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, într-un interviu.
Cei care se înscriu la masteratul didactic vor primi o bursă egală cu salariului unui profesor debutant.
"După terminarea celor trei ani, care de data aceasta sunt doar pentru pregătire teoretică, în care nu te pregăteşti în mod expres pentru a fi profesor, după aceea intri într-un masterat de doi ani de zile care are un program special de pregătire a profesorului de limba română, de matematică, de biologie etc.", a spus ministrul Baba.
Întrebat de jurnalişti dacă acest program de formare a cadrelor didactice seamănă cu rezidenţiatul medicilor, Cătălin Baba a spus că singura diferenţă este că studenţii care vor intra într-un astfel de program vor primi o bursă care este egală cu salariul net al unui profesor debutant.
"După aceşti doi ani de zile va exista un examen de dizertaţie ca la masterat. Unii îl vor trece, alţii, nu.
Nu este nicio problemă.
Cei care nu-l vor trece, asta este, statul român a plătit pentru pregătirea lor, dar dacă nu fac faţă, nu este nicio problemă, pur şi simplu nu vor putea să profeseze", a spus Baba.
În fine, cei care reuşesc să încheie cu succes masteratul vor face apoi "un an de practică în care tânărul absolvent merge într-o şcoală, predă, primeşte în continuare salariul de profesor debutant, dar predă împreună cu un profesor- tutore".
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu