joi, 24 mai 2012

Compensate pentru tuse...nu!

Milencenii care suferă de răceli sau de alte afectiuni respiratorii ar putea fi nevoiti ca din acest an să-si cumpere antibioticele, dar si siropurile de tuse pe care în acest moment le primesc compensat sau gratuit.
 Ministerul Sănătătii intentionează să reducă lista medicamentelor compensate pe motiv că ar fi cu mult prea mare pentru posibilitătile noastre, fiind de preferat compensarea tratamentelor scumpe. Aceste intentii s-au concretizat în mai multe propuneri care se regăsesc în noua Lege a Sănătătii. Acesta va fi finalizată la 1 iunie după care va intra în dezbaterea Parlamentului si, ulterior, în vigoare. Prin acest proiect se propune o schimbare majoră de abordare a asigurărilor de sănătate.
Statul va deconta mai degrabă serviciile si medicamentele scumpe decît pe cele banale, cum ar fi siropul de tuse sau analgezicele.
 Desi nu a fost definitivată „lista negativă“ a serviciilor medicale care nu vor mai face parte din pachetul de bază de sănătate, Ministerul a dat de înteles că statul nu va mai deconta orice produs, cu atît mai mult cu cît va fi vorba despre „medicamente utilizate sporadic“, respectiv antiinflamatoare, expectorante, antiinfectioase, antiseptice, vitamine sau chiar o serie de antibiotice.
 Asiguratii vor primi mai degrabă sprijin, dacă se vor îmbolnăvi de cancer, hepatită, diabet si alte boli cronice, care sînt costisitoare si greu de suportat din buzunar pentru majoritatea populatiei.
 Pentru aceste afectiuni vor fi prevăzute fonduri inclusiv de la bugetul de stat, nu doar din fondul asigurărilor sociale de sănătate.
 Medicii de familie sunt de părere că eliminarea acestor medicamente de pe lista de compensate nu va avea prea mare impact asupra pacientilor, deoarece este vorba despre tratamente ieftine

Niciun comentariu: