miercuri, 2 mai 2012

Fermierii pot pierde subvenţiile!

Mai mult de jumătate dintre oile şi caprele fătate în anii 2008 şi 2009 ar putea fi excluse la la subvenţii pe motiv că nu au fost identificate cu două crotalii simple.
Vina nu aparţine în niciun caz crescătorilor de animale, însă ei vor fi cei care vor suporta consecinţele. Cu toate că până pe 1 ianuarie 2011 medicii veterinari erau cei care ar fi trebuit să crotalieze animalele, fondurile necesare fiind suportate de la bugetul de stat, în foarte puţine cazuri au fost aplicaţi ambii "cercei" de identificare aşa cu cere acum Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pentru a primi cererile de subvenţii.
 Drept urmare, toate acele animale care au câte un crotaliu... nu există cel puţin din punct de vedere al eligibilităţii. Responsabilitatea revine, repetăm, acelor medici veterinari care nu au respectat normele europene şi legislaţia naţionala privind identificarea animalelor după aderarea României la Uniunea Europeană, dar acest fapt pare să nu fie luat în considerare.
Deşi legislaţia privind condiţiile de eligibilitate pentru acordarea subvenţiilor pentru oi şi capre a fost iniţial modificată, printr-un ordin (67/3 aprilie 2012), în sensul că animalele fătate până pe 31 decembrie 2008 să fie acceptate cu o crotalie, cele din 2009 să poarte două crotalii, iar cele din 2010 să fie identificate şi cu o crotalie electronică, ulterior s-a revenit cu un alt ordin care prevede obligativitatea ca toate animalele solicitate la plată şi fătate până la 1 ianuarie 2010 să aibă două crotalii simple.
Deja, asociaţiile crescătorilor de animale, care trebuie să vizeze cererile pentru subvenţii, au solicitat Ministerului Agriculturii emiterea unui nou ordin care să reglementeze situaţia.
Altfel, fermierii care vor subvenţii vor fi nevoiţi să facă, pe propria cheltuială şi într-un termen foarte scurt (până pe 18 mai), crotalierea animalele.
 În toată această ecuaţie, singurii câştigători vor fi furnizorii de crotalii şi... medicii veterinari care nu şi-au făcut treaba la momentul oportun.

Niciun comentariu: