luni, 7 mai 2012

Începe înscrierea în învățământul profesional!

Începând de astăzi, oricare dintre elevii aflati acum în clasa a IX-a la învățământ liceal, indiferent de filierã, profil sau domeniu de pregãtire, se vor putea înscrie pe cele 204 locuri disponibile în învãtãmântul profesional.
 Este vorba despre opt clase, fiecare a câte 28 de locuri, ce vor fi înfiintate, începând cu anul scolar 2012-2013, si care vor avea o duratã de 2 ani.
 Pe aceste locuri vor putea accede si tineri care au absolvit clasa a IX-a fãrã a finaliza învãtãmântul profesional sau liceal, dar si absolventi ai scolilor de arte si meserii, cu sau fãrã certificat de calificare profesionalã.
 Cele opt clase aprobate de inspectorii scolari vasluieni vor fi înfiintate în unitãti de învãtãmânt profesional si tehnic acreditate din judet.
La finele celor 2 ani, elevii vor obtine un certificat de calificare profesionalã, putându-se angaja mult mai usor, dar vor avea posibilitatea si sã-si continue studiile în clasa a XI-a învãtãmânt liceal.
 Cele cinci licee din judet vor trebui sã încheie contracte-cadru cu operatori economici sau institutii publice pe o duratã de cel putin 2 ani, astfel încât elevii sã-si poatã face practica pe specializãrile aprobate.
 Potrivit metodologiei de organizare a învãtãmântului profesional de 2 ani, ponderea pregãtirii practice din primul an va fi de 60%, iar în al doilea an de 75%.
Într-o primã fazã, doritorii se vor putea înscrie în perioada 7-31 mai, însã dacã vor mai rãmâne locuri libere, îsi vor putea depune dosarele si între 11-25 iunie.
 Nu în ultimul rând, pentru elevii care au de sustinut corigente dar care vor sã se înscrie la învãtãmântul profesional, va avea loc si o a treia etapã de înscriere, în intervalul 27-31 august.

Niciun comentariu: