miercuri, 6 iunie 2012

Preşedinţii secţiilor de votare, instruiţi!

Preşedinţii secţiilor de votare au fost instruiţi ieri de preşedintele şi locţiitorul Biroului Electoral Judeţean (BEJ) , cu privire la activitatea pe care o vor desfăşura în perioada alegerilor din data de 10 iunie.
 Tuturor li s-a pus la dispoziţie un ghid, reprezentând un extras din lege, pentru a le uşura munca, o anexă cu toate hotărârile Biroului Electoral Central (BEC) care vizează etapa următoare.
 În preziua alegerilor, preşedinţii secţiilor de votare au obligaţia ca, însoţiţi de jandarmi şi primar, să ridice buletinele de vot, iar la ora 18.00, ziua de 9 iunie, să fie prezenţi la secţia de votare pentru punerea la punct a ultimelor detalii.
 Preşedintele BEJ a venit cu sfaturi utile pentru preşedinţii secţiilor, cum ar fi: după ştampilarea fiţuicilor ce vor sigila secţia, ştampila să rămână în urnă, pentru a nu se crea situaţiile din anii anterior când unii au luat cu ei acasă ştampila secţiei.
  Procurorul a reamintit că ar fi bine ca pachetele de buletine de vot să nu fie desfăcute toate deodată şi în cazul în care ar rămâne, se va întocmi proces verbal de anulare pe pachet şi nu pe fiecare buletin în parte.
 S-a reamintit şi faptul că în cabina de vot, alegătorul poate să intre cu un însoţitor care nu poate fi candidat sau reprezentant al unui partid politic.
 Persoanele care nu se pot deplasa şi care vor să-şi exprime votul, vor solicita prin cerere scrisă, urna mobilă.
Aceasta nu se transportă din Secţia de votare fără pază.
Ca noutate s-a explicat şi în ce constă softul creat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi cum le va uşura activitatea preşedinţilor de secţii, în ziua alegerilor.
 Fiecare preşedinte de circumscripţie va ridica softul şi îl va instala.
 Nu va fi nevoie decât de calculator şi imprimantă.
Se vor introduce numai procesele verbale privind centralizarea voturilor la primari şi consiliul local şi dacă acestea nu vor fi întocmite cum trebuie vor apărea erori.
Pentru orice nelămurire, s- a pus la dispoziţia tuturor preşedinţilor secţiilor de votare, propriul număr de telefon, la care cei care vor avea nelămuriri să apeleze.
Preşedinţii secţiilor de votare nu vor mai putea vota la secţiile unde îşi vor desfăşura activitatea în ziua alegerilor şi vor merge la secţia din cadrul circumscripţiei unde le este domiciliu.
Pentru acest lucru ei au dreptul să-şi suspende activitatea timp de o oră, cu condiţia să anunţe acest lucru cu o oră înainte.

Niciun comentariu: