marți, 10 iulie 2012

Pregătiri pentru referendum!


Deşi abia s-a terminat perioada de alegri locale, milencenii s-au trezit deja într-o altă campanie electorală, de data aceasta fiind vorba despre preşedintele României, Traian Băsescu, care a fost supendat recent din funcţia de lider al statului.
 Imediat după momentul în care senatorii şi deputaţii au votat pentru suspendarea preşedintelui s-au declanşat procedurile constituţionale pentru continuarea procesului de demitere sau, după caz, păstrarea pe funcţie a şefului statului.
 Astfel, în acest moment, campania electorală este deja începută, iar mare parte din calendarul referendumului este  în desfăşurare.
La nivel judeţean au fost deja demarate procedurile pentru organizarea referendumului care vea avea loc pe data de 29 iulie.
 S-a demarat  procedurile pentru tragerea la sorţi a membrilor Biroului Electoral de Circumscripţie şi  au fost transmise, spre primăriile din judeţul datele referitoare la cei care vor conduce birourile secţiilor de votare. În perioada imediat următoare se vor completa birourile cu membrii partidelor politice parlamentare.                                                                     În acest sens, încă de sâmbătă, 7 iulie, guvernul a emis două hotărâri care au fost deja publicate în Monitorul Oficial şi în care se menţionează cum vor arăta ştampilele pentriu aceste referendum, modelul buletinelor de vot, timbrele autocolante ce vor fi lipite pe carţile de identitate şi modalităţile de tipărire, păstrare şi distribuite. 
 Tot atunci s-au stabilit şi baremele si procentele în care se vor face suplimentările finaciare la instituţiile care sunt implicate în acest proces - Prefectura Botoşani.
Se va folosi şi infrastructura de la alegerile locale, iar până pe data de 12 iulie se vor stabili şi numărul secţiilor de votare din judeţ.                                                                                                                                                                                     
Spre deosebire de alte procese electorale la care au mai participat românii, dar la fel ca şi în 2007, atunci când a fost prima încercare de suspendare a aceluiaşi preşedinte de data aceasta  în buletinele de vot va apărea o singură întrebare - "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?", la care vor fi ataşate două pătrate ce vor conţine cele două răspunsuri posibile în astfel de cazuri : Da sau Nu.

Niciun comentariu: