Medicii de familie vor chema la vaccin copiii şi tot ei trebuie să completeze carnetele de vaccinare şi registrul de vaccinări, dar şi în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.
Tot medicii de familie au obligaţia de a mobiliza la vaccinare toţi copiii de vârstă şcolară, indiferent dacă sunt sau nu şcolarizaţi, în luna în care s-au născut.
Părinţii sunt sfătuiţi de către inspectorii sanitari să răspundă invitaţiei medicilor de familie în vederea vaccinării copiilor întrucât aceste vaccinuri din calendarul national de vaccinări (care se admintrează gratuit copiilor) au scopul de a preveni boli infecţioase grave.
Ca noutate, vaccinarea nu se va mai face de către medicii şcolari ci de către medicii de familie în luna în care copilul s-a născut. Vaccinurile sunt sigure, iar acum, tot ca noutate, un vaccin protejează împotriva mai multor boli, a precizat , şefa Serviciului epidemiologic din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică.
Potrivit noului calendar naţional obligatoriu de vaccinare în primele 24 de ore de la naştere se va efectua vaccinarea împotriva hepatitei B, în Maternitate, iar în primele şapte zile se va efectua vaccinarea antituberculoză.
La vârsta de două luni va urma vaccinarea antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă, antipoliomielită, şi antihepatita B, de către medicii de familie.
La patru luni, aceste vaccinuri se vor repeta, mai puţin antihepatita B.
La şase luni, toate aceste vaccinuri vor fi făcute din nou.
La 12 luni, la această listă se va adăuga vaccinarea antirujeolă, antirubeolă şi împotriva oreionului.
La şase ani va urma vaccinarea antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă, antipoliomielită.
La şapte ani se va face vaccinare antirujeolică, antioreion, antirubeolă, iar la 14 ani va urma vaccinarea antidifterie şi antitetanos.
Noul calendar de vaccinări este adaptat la reglementările UE şi va fi valabil până în 2014.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu