miercuri, 1 august 2012

Anul școlar și interimatul!

La 1 septembrie, data de debut a unui nou an şcolar, peste 90% dintre unităţile de învăţământ cu personalitate juridică din judeţ vor fi conduse de directori şi directori adjuncţi interimari, numiţi cu delegaţie.
 La multe dintre şcoli vor rămâne pe funcţii actualii directori, însă nu puţine vor fi cazurile în care ocupanţii fotoliilor manageriale vor fi înlocuiţi fie din cauza rezultatelor extrem de slabe înregistrate de elevi la examenele naţionale, fie pentru că nu au obţinut statutul de expert în management educaţional în cadrul celor două sesiuni organizate în acest an de Ministerul Educaţiei.
 De fapt, chiar în această perioadă este în plină desfăşurarea acţiunea de evaluare a performanţelor manageriale ale directorilor, calificativele acordate acestora urând a fi stabilite în a doua jumătate a lunii august.
De ce va fi necesară prelungirea mandatelor/numirea altor dircetori interimari în fruntea şcolilor? Pentru că deşi Legea Educaţiei a intrat în vigoare de un an şi jumătate, nici până acum nu a fost aprobată metodologia de organiza a concursurilor pentru desemnarea managerilor şcolari.
 Această metodologie ar fi trebuit aprobată în toamna anului trecut, însă nu a trecut încă de faza discutării în cadrul comisiei de dialog social a Ministerului Educaţiei.
Revenind la procedura numirii cu delegaţie a directorilor, apare o altă problemă, deloc de neglijat: cine este îndreptăţit să "ungă" directorii interimari?
 Dacă ar fi să se meargă după cutumă, acest drept va reveni inspectorului şcolar general al ISJ (în cazul directorilor de gimnazii) sau ministrului Educaţiei (directorii de licee).
 Dacă, însă, se va da aplicabilitate Legii Educaţiei, atunci sarcina directorilor cu delegaţie ar fi a consiliilor de administraţie din şcoli.
 La Mileanca, până acum, s-a mers pe ...surprize!

Niciun comentariu: