marți, 21 august 2012

Dezinteres pentru școala profesională

Elevii claselor a IX -a care nu au reuşit să se înscrie în cadrul claselor profesionale disponibile începând cu noul an şcolar 2012 – 2013 prin programul „Alege-ţi drumul“ mai au o şansă în cadrul celei de-a III-a etape a înscrierilor, din perioada 27 – 31 august.
Oferta este în continuare generoasă şi cuprinde clase cu specializări dintre cele mai diverse şi cu căutare pe piaţa muncii.
Chiar dacă oferta este atractivă iar nevoia de specialişti pe piaţa muncii este mare, atât directorii unităţilor de învăţământ cât mai ales părinţii au dat dovadă de dezinteres total.
Asta în condiţiile în care, oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean au arătat că Bacalaureatul se dovedeşte a fi un examen tot mai dificil de promovat.
 Mai mult, cunoaşterea unei meserii la finalizarea studiilor ar trebui să fie o prioritate pentru elevi iar Bacalaureatul ar trebui adaptat la specificul fiecărei unităţi de învăţământ, pentru ca promovabilitatea să nu mai fie cea înregistrată în ultimii ani.
Această formă de specializare, respectiv şcoala profesională, deşi ar trebui să i se dea o atenţie deosebită, elevii şi părinţii o tratează cu superficialitate.
 Potrivit metodologiei, pregătirea prin învăţământul profesional este parte integrantă a profilului tehnologic, fiind organizat după absolvirea clasei a IX-a. Pe parcursul a doi ani de studiu, elevii au posibilitatea să parcurgă pe lângă disciplinele pentru învăţământul obligatoriu şi module de pregătire de specialitate pentru calificare profesională.
Programul oferă pregătire practică pentru un acces mai rapid la un loc de muncă, în contextul în care, în prezent, acest lucru este din ce în ce mai dificil pentru absolvenţii de liceu.
Unul dintre marile avantaje ale acestui program este acela că elevii vor beneficia de susţinere financiară, respectiv o bursă de studiu lunară, în cuantum de 200 lei.
Pe parcursul vacanţelor, după încheierea stagiului de practică, elevii vor putea continua să lucreze, pe o perioadă determinată.

Niciun comentariu: