miercuri, 12 septembrie 2012

Părinţii plătesc analizele!

Părinţii trebuie să suporte contravaloarea consultaţiei şi eventualele analize pentru înscrierea copilului la grădiniţă sau la şcoală, întrucât CNAS nu decontează astfel de servicii, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu.
"Aşa cum sunt plătite consultaţiile şi analizele cerute de primărie pentru căsătorie sau de şcoala de şoferi, tot aşa se întâmplă şi în cazul copiilor cărora le sunt cerute analize sau consultaţii pentru înscrierea la grădiniţă ori la şcoală. Spre exemplu, dacă un copil are roşu în gât, iar părinţii vin cu el la medic, nu trebuie să plătească nimic. În schimb, dacă solicită consultaţii pentru înscrierea la grădiniţă, părinţii plătesc", a adăugat medicul Rodica Tănăsescu.
Medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Marius Filip, a declarat pentru MEDIAFAX că dacă pentru înscrierea la grădiniţă este nevoie de consultaţie, dar şi de analize, atunci părintele va plăti consultaţia şi, separat, fiecare analiză.
"Orice adeverinţă care atestă starea de sănătate se plăteşte. Este vorba despre adeverinţă medicală sau aviz medical pentru grădiniţă, pentru şcoală, pentru tabără, pentru căsătorie, pentru şcoala de şoferi. În schimb, dacă este vorba despre un copil bolnav care are nevoie de investigaţii sau adeverinţă medicală, acestea sunt eliberate gratuit", a precizat Marius Filip.
Medicul de familie este cel care stabileşte suma ce trebuie plătită pentru avizul medical, a mai spus Filip.
Rodica Tănăsescu a spus că valoarea consultaţiei poate fi între 10 şi 20 de lei, iar pentru analize, preţurile sunt cele stabilite de către fiecare laborator.

Niciun comentariu: