miercuri, 10 octombrie 2012

Ziua Permisului de Conducere

În fiecare an, la data de 11 octombrie se sărbătoreşte Ziua permisului de conducere românesc.
De la prima sa apriţie şi până în prezent, permisul a suferit modificări majore de formă şi conţinut.
La data de 11 octombrie 1903 a intrat în vigoare, prin publicarea în Monitorul Oficial, Regulamentul pentru circulaţia autovehiculelor, unde pentru prima dată au fost prevăzute norme referitoare la forma permisului de conducere.
 Primele examene pentru obţinerea permisului de conducere au fost organizate în decembrie 1907, dar primele cursuri de pregătire a celor care doreau permis de conducere au fost deschise abia în ianuarie 1911.
Atunci, examenul a constat într-o probă de viteză pe şosea şi o probă de frânare instantanee în momentul în care examinatorul arunca în faţa automobilului aflat în plină viteză, un sac umplut cu paie.
 Examinarea pe vremea aceea se făcea de către Prefectură, iar până în anul 1908 numărul maşinilor era de 138.
Din anul 2004, activităţile legate de eliberarea permiselor de conducere, de organizarea examenelor pentru obţinerea acestora şi de înmatricularea vehiculelor rutiere sunt în competenţa Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor şi a serviciilor publice comunitare.
Primul permis de conducere emis după reorganizarea administrativă a României a fost eliberat la data de 18 aprilie 1968, iar primul permis emis în evidenţa informatizată a fost eliberat la data de 6 martie 1996.
Potrivit documentelor aflate la Primăria Mileanca, în comuna noastră sunt înregistraţi 642 conducători auto, dintre care 374 sunt pentru categoria B.
 Din datele prezentate, 83 femei sunt posesoare de permis auto categoria B.

Niciun comentariu: