vineri, 16 noiembrie 2012
Codul rutier a fost modificat!
odul rutier a fost modificat printr-o lege publicata in urma cu cateva zile care stabileste, printre altele, ca pentru reinnoirea permisului auto va fi obligatorie vizita medicala, dar si ca scuterele pot fi conduse numai de cei care detin un permis corespunzator.
Modificarile au fost salutate de politisti, care considera ca astfel vidul legislativ a fost eliminat, de acum incolo si cei pe scutere fiind obligati sa respecte legea, iar cei cu afectiuni medicale care au permis vor fi identificati mai usor. Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 760, din 12 noiembrie 2012, dupa ce a fost adoptata de deputati la final de octombrie si de senatori in septembrie. Aceasta lege a fost aprobata de fostul Guvern, condus de Mihai Razvan Ungureanu, in 24 aprilie si aducea modificari importante legislatiei rutiere, insa numai o parte dintre ele au primit marti votul parlamentarilor.
Potrivit noilor reglementari, aplicabile de la 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere. Mopedul defineste, conform actului normativ, un „vehicul, cu doua, trei sau patru roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric”. Prin modificarile aduse art. 6 din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice „Mopedele (...) sunt considerate autovehicule”. Astfel, pentru a le conduce s-a introdus categoria de permis AM, care poate fi obtinut numai de persoane cu varsta minima de 16 ani impliniti. Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar obtinerea lui va fi conditionata, la fel ca in cazul celorlalte categorii, de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului. Noile reguli precizeaza ca proba practica pentru categoria AM consta numai in verificarea aptitudinilor in poligoane special amenajate, conditiile de obtinere a permisului de conducere urmand sa se stabileasca prin regulament.
O alta modificare la Codul Rutier, prevazuta in legea adoptata de catre deputati, se refera la reinnoirea permisului de conducere, care se va face doar cu un control medical prealabil. Noile reglementari rutiere stabilesc ca prelungirea valabilitatii administrative a permisului de conducere este conditionata de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute. Pana acum, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinarii medicale. Mai mult decat atat, legea precizeaza clar ca eliberarea permiselor de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza fara sustinerea unui nou examen, insa vor trebui respectate anumite conditii, care vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului administratiei si internelor.
Legea prin care se modifica Codul rutier contine si cateva reglementari noi in ceea ce priveste circulatia pe biciclete. Astfel, noile reguli prevad ca, daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva. In plus, conform noilor prevederi, Codul rutier mai include in categoria contraventiilor care vor fi sanctionate cu amenzi din clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) si „nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor”. Noile reglementari permit si o serie de echivalari intre anumite categorii sau subcategorii ale permiselor de conducere, necesare pentru transpunerea in legislatie nationala a anumitor prevederi din Directiva 2006/126/CE, publicata in 30 decembrie 2006.
Actul normativ mai precizeaza ca permisele de conducere eliberate anterior datei intrarii in vigoare a modificarilor legislative isi pastreaza valabilitatea administrativa pana la data expirarii mentionata in acestea. Noile prevederi ale Codului rutier urmeaza sa intre in vigoare la 19 ianuarie 2013.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu