luni, 19 noiembrie 2012

Despre listele electorale

Listele electorale permanente pot fi studiate de fiecare alegător interesat să vadă dacă datele personale sau cele ale rudelor sunt corecte.
 De cele mai multe ori, în zilele care urmează unui scrutin electoral apar voci care acuză că pe listele electorale erau trecute persoane care nu mai trăiesc sau care au domiciliul în altă localitate sau ţară.
 Pentru a evita astfel de situaţii, autorităţile îi îndeamnă pe cetăţeni să verifice listele electorale înainte de data alegerilor.
 Acest lucru se poate face la primărie, printr-o simplă solicitare verbală.
 “Înscrierea pe listele electorale poate fi verificată de oricine, dar, de când mă ocup eu de organizarea alegerilor, nu am primit nicio solicitare în acest sens”, a afirmat secretarul Primăriei, Petru Țurcanu.
 Acesta a precizat că pe actualele liste electorale sunt înscrişi aproximativ 2.200 de alegători, numărul final fiind stabilit după ce vor fi radiate persoanele decedate în ultima lună şi cele condamnate, care pierd, totodată, dreptul de a vota.
 Persoanele care constată nereguli în listele electorale se pot adresa Primăriei.
 În cazul persoanelor care s-au mutat în altă localitate din ţară, transferul pe listele electorale aferente noii localităţi de domiciliu se face automat – prin introducerea noii adrese în baza de date electronică -, în momentul în care persoana îşi schimbă documentul de identitate.
 Pentru persoanele care locuiesc în străinătate, radierea de pe listele electorale din ţară este posibilă doar în condiţiile în care pe paşaportul românesc este trecut noul domiciliu.
 În cazul în care în paşaport este menţionată adresa din ţară, nu se face radierea de pe listele electorale, chiar dacă, în fapt, persoana locuieşte în străinătate.
 Mai există şi posibilitatea ca un cetăţean, din motive diferite, să ceară excluderea de pe listele electorale. Acest lucru se face doar în baza unei cereri scrise.

Niciun comentariu: