luni, 5 noiembrie 2012

Vară indiană

Cu toate că ne pregătim de iarnă, frumoasele zile de toamnă cu care vremea ne-a răsfăţat în ultimele zile s-au remarcat şi prin temperaturi neaşteptat de ridicate, de vară, încât nu e de mirare că, în timpul zilei, o mulţime de oameni au revenit la tricouri şi cămăşi cu mânecă scurtă.
 Meteorologii spun că temperaturile înregistrate sunt departe de cele normale în această perioadă a anului. Maximele în timpul zilei ar fi trebuit să ajungă la 13-14 grade Celsius, nu la 20 de grade, cum se înregistrează de la începutul lunii.
 Mai mult, în alţi ani, întreg judeţul era deja acoperit de zăpadă, în vreme ce acum, nici măcar la munte nu sunt şanse ca zăpada să se aştearnă.
 Chiar dacă noaptea se înregistrează temperaturi negative, chiar de minus 5 grade Celsius, ziua termometrele indică chiar şi plus 14 grade Celsius.
 Asemenea diferenţe dintre zi noapte şi mai ales, temperaturi atât de ridicate în timpul zilei nu sunt deloc normale pentru clima din România şi mai ales din zona noastră.
 Fenomenul este comparabil cu cel cunoscut în continentul nord-american drept vara indiană.
 Conform înregistrărilor istorice, pentru indieni, aceste perioade, care apăreau uneori şi de mai multe ori pe an, erau considerate o adevărată binecuvântare, deoarece le oferea răgazul necesar pentru a duce la bun sfârşit ultimele pregătiri înainte de venirea iernii, mai ales că verile erau mult prea călduroase pentru a permite desfăşurarea muncilor fizice în condiţii normale.
 Conform meteorologilor, influenţa acestor temperaturi mai ridicate în unele zile nu este prea mare asupra vegetaţiei, câtă vreme în timpul nopţii temperaturile scad până la valori apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului.

Niciun comentariu: