In aceste imprejurari se recomanda tuturor cetatenilor aflati in zona sa se informeze permanent asupra conditiilor meteorologice si sa ramana in locuinte, asigurandu-se necesarul de hrana, apa, combustibil pentru incalzit, iluminat, lopata etc.
Daca sunteti surprinsi in afara locuintei, in calatorii, in mijloacele de transport etc. trebuie sa va pastrati calmul si sa luati masuri contra frigului, cei aflati in mijloacele de transport sa nu-si paraseasca locul pentru ca este pericol de ratacire.
Dati alarma cu claxoanele, aprindeti focuri si asteptati ajutoare.
Pentru conducerea interventiei in caz de inzapeziri se defasoara urmatoarele actiuni: recuoasterea locului si estimarea urmarilor; organizarea dispozitivului de actiune si repartizarea formatiunilor si mijloacelor pe puncte de lucru; stabilirea cailor de acces si asigurarea legaturilor intre diferite formatiuni si punctele de lucru, stabilirea legaturilor cu cei surprinsi de inzapezire, organizarea corecta a lucrarilor de salvare si evacuare a acestora.,asigurarea protectiei impotriva degeraturilor,inghetului.
REGULI DE COMPORTARE ȘI ACȚIUNE LA ÎNZĂPEZIRE
- informati-va permanent asupra conditiilor atmosferice folosind radioul si televizorul;
- fiti pregatit pentru a rezista acasa – pregatiti rezerva de alimente, apa si combustibil si asigurati-va mijloacele diferite pentru incalzit si preparat hrana;
- pregatiti mijloace de iluminat independente de reteaua electrica;
- pastrati la indemana uneltele pentru degajarea zapezii;
- evitati absolut orice fel de calatorie daca nu este necesar;
- daca totusi este necesar sa plecati luati-va imbracaminte groasa, caciula, manusi;
- calatoriti numai ziua si folositi soselele principale;
- nu fiti cutezatori si temerari; opriti, intoarceti-va sau cereti ajutorul;
- daca plecati cu masina, asigurati-o cu lanturi pentru zapada, lopata, razuitoare, cablu de remorcare, benzina de rezerva si asigurati-va ca stie cineva incotro plecati;
- daca mijlocul de transport se strica, nu intrati in panica si pastrati-va calmul, dati semnale de alarma, aprindeti luminile si ridicati capota masinii si asteptati ajutorul.
- nu parasiti mijlocul de transport pentru a cere ajutor, deoarece va puteti rataci;
- evitati suprasolicitarea Șef SVSU, Liviu Pălăduță
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu