marți, 15 ianuarie 2013

Educatori şi învăţători, obligati să meargă la facultate!

O ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern în decembrie 2012 obligă învăţătoarele şi educatorele să aibă studii superioare dacă vor să continue activitatea în învăţământ.
 Potrivit ordonanţei, învăţătoarele şi educatoarele au termen 6 ani să-şi finalizeze studiile superioare. În total, aproximativ 22.000 de cadre didactice sunt în această situaţie.
 Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 92 din 18 decembrie 2012, “educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învătământul primar pe care le ocupă, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”.
 Ordonanţa va fi înaintată Parlament. “Legea Educaţiei a desfiinţat funcţiile de educator şi învăţător.
În situaţia în care avem 40.000 de astfel de cadre, existau două soluţii: ori introduceam aceste funcţii, ori îi dădeam afară. Prin urmare se introduc funcţiile de educator şi învăţător cu condiţia ca aceştia să aibă studii superioare.
 Ordonanţa corecteaza o lacună gravă care s-a produs în legea educaţiei în februarie 2011″, e explicat Ecaterina Andronescu.
“Ordonanţa de urgenţă este un document care vine să corecteze o situaţie absolut inadmisibilă şi anume aceea ca un număr foarte mare de educatori şi învăţători, respectiv cadre didactice fără studii superioare, s-ar afla în imposibilitatea de a fi plătiţi în acest an şcolar.
Nimeni nu va fi dat afara din sistem”, a declarat Remus Pricopie, ministrul Educaţiei. Ministrul Educaţiei a declarat că se va întâlni cu sindicatele în perioada următoare pentru a lămuri problemele.

Niciun comentariu: